Dobry den,

mel bych tento dotaz:

stavim byt, kde na druhe strane moji loznice ma sousedni byt koupelnu, proto bych chtel zvysit zvukovou izolaci vlastni steny (24 cm AKU cihla).

-stavebni firma mi nabizi pridat 10cm zukove izolace ve 2 variantach:
a) 5cm zvukove izolacni hmoty + 5cm YTONGU
b) obklad steny sadrokartonem pod nimz je zvukove izolacni hmota (opet 10cm celkem)

Co je lepsi z hlediska zvukove izolace ?

Dekuji

Odpověď

Pro přesné zjištění akustických vlastností dělící stěny by bylo nutno znát přesný typ použitých Aku cihel. Pravdou ale je, že v případě sousedící koupelny může být hluková zátěž vyšší.

Pokud jde o požadavky normy – jedná se o ČSN 73 0532, která stanovuje požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost pro stěnu mezi byty R´W ≥ 52 dB. To přibližně odpovídá laboratorní neprůzvučnosti pro zdivo R W ≥ 55 dB a tyto hodnoty zpravidla deklaruje výrobce cihel. Například pro zdivo Porotherm 24 AKU uvádí výrobce ve svých podkladech právě oněch 55 dB pro zdivo s omítkami. Je to tedy na hraně.

Vytvoření akusticky dvojité konstrukce je zpravidla vždy výhodnější z hlediska dosaženého útlumu hluku. V daném případě se navíc jedná již o jednu stěnu o více méně vyhovujících parametrech. Při návrhu akusticky dvojité konstrukce závisí jednak na fyzikálních vlastnostech obou stěn ale významně rovněž na šířce vzduchové mezery mezi nimi. Do mezery je pak samozřejmě vložen pohlcovač, obvykle minerální vata v tl. kolem 3 až 5 cm., pozor, není totožné s tloušťkou vzduchové mezery. S vyšší tloušťkou vzduchové mezery totiž hluková izolace roste, ale optimum z hlediska odebraného prostoru v místnosti je kolem 5 až 8 cm.

V případě Vámi zvolených variant bude rozdíl v akustickém útlumu velmi malý. Při vytvoření mezery 6 cm bude zlepšení na zvukové izolaci cca 6 dB, při 8 cm asi 7 dB. Skutečně příliš nezáleží na tom, bude-li to sádrokarton, nebo příčka z pórobetonu. Z praktických důvodů bych volil spíše zděnou konstrukci. Pokud by přizdívka byla provedena například z plných cihel, bude to cca o 0,5 dB ještě lepší. Důležité je správné vložení rohože z minerální vaty (pohlcovač) a jeho zajištění ve správné pozici. Vycházím z toho, že stávající zeď z cihel 24 Aku má 55 dB.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Adamčíku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice