Dobrý den. Stavitel řadového RD mi tvrdí, že není třeba žádná zvuková izolace mezi 2 sousední domy. Tlouška přiléhajících zdí je 25 cm z cihel Winkelmann (tzn. 2x25cm), mezi kterými je dilatační spára s 5 cm klasického fasádového polystyrenu. Bude to opravdu stačit jako zvuková izolace mezi domy? Děkuji za odpověď, Šiška

Odpověď

Dělící stěna mezi řadovými bytovými domy musí splňovat z hlediska akustiky požadavky na neprůzvučnost.

Hlavní předpisy, které to upravují začínají již stavebním zákonem a Vyhláškou č.137/1998 Sb. o obecných technických požadavcích na výstavbu (včetně pozdějších novel). Rozhodující je ale Nařízení vlády č.502/2000 se změnami v NV č.88/2004 Sb. a pak akustická norma ČSN 73 0532. Návrh konstrukcí v projektové dokumentaci by měl plně respektovat tyto předpisy, za projekt zodpovídá projektant. Stavitel (prováděcí firma) by již neměl dělat žádné materiálové změny oproti projektu v těchto rozhodujících konstrukcích, které v případě chybného provedení mohou ovlivnit uživatelské vlastnosti a jsou pak častým důvodem reklamací, různých tahanic, provádí se akustická měření na hotové stavbě apod. Ale měl by znát principy provádění tohoto zdiva, především dodržení detailů. Změna materiálů, hlavně vlastních cihel, může výrazně změnit deklarované hodnoty od výrobců. V těchto dělících stěnách nesmějí vést dále žádné instalace, které by je oslabily, nesmí zde být žádné niky a výklenky, nedoporučuje se na tuto zeď ukládat schody (přenos kročejového hluku).

V normě ČSN 73 0532 se stanovují požadavky na vzduchovou a kročejovou neprůzvučnost. Pro Váš případ se jedná o vzduchovou neprůzvučnost, to je šíření akustické energie ze vzduchu přes stavební konstrukci zase do vzduchu za stavební konstrukcí. Pro dělící stěnu mezi řadovými domy norma stanovuje minimální hodnotu vážené stavební neprůzvučnosti Rw´ ≥ 57 dB. V technických podkladech výrobců se však uvádějí hodnoty pro různé druhy akustických cihel nebo druhu zdiva jiné – je to laboratorní vzduchová neprůzvučnost Rw (dB). Označení se liší pouze čárkou ´.
Rw´ = Rw – k, kde k jsou korekce, které zohledňují zhoršení v praxi na stavbě. Tyto korekce se pohybují při měřeních na stavbách od 2 do 4 dB, mohou být však vlivem šíření zvuku bočními cestami i daleko větší. Nejčastější doporučení pro dělící stěnu mezi řadovými domy pro Rw (z technických podkladů výrobců) je 60 dB a více.

Prakticky to znamená používat akustické cihly (tedy o vysoké plošné hmotnosti). Pro vlastní výplň (měla by být minimálně 3 cm, ale doporučuje se a v technických podkladech uvádí alespoň 5 cm) jsou ideálním materiálem desky s co nejmenším modulem pružnosti, tedy desky z minerálních vláken – ty co se používají na tlumení kročejového hluku. V mezeře nesmí být žádná malta ani úlomky cihel. Důležité je to, že odděleny musí být i základové pasy!
Například pro cihlu Porotherm 25 AKU P+D – minerální vata 5 cm - Porotherm 25 AKU P+D (celkem s omítkami 58 cm) uvádí výrobce Rw 65 dB. To je dostatečná rezerva a doporučené řešení. Přitom tato samotná cihla má Rw 55 dB. U cihly Winkelmann AKU 240 RZ s omítkami jsem našel Rw 53 dB, tedy o něco méně. Hodnoty pro složenou konstrukci jsem na jejich internetu nenašel. Při použití polystyrénu to bude jistě i o něco zhoršeno a celkově se zeď bude blížit hraniční doporučené hodnotě.
Stavitel by tedy měl doložit přesné hodnoty Rw cihel, které hodlá použít a rovněž i údaj Rw o konstrukci jako celku. Rozhodně by se mělo použít pohltivé izolace z minerální vlny a vše provést velmi pečlivě a dle zmíněných zásad. V žádném případě nepoužívat vylehčené cihly pro obvodové tepelně izolační zdivo. Musí to být akustické těžké cihly.

S pozdravem, Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Šiško, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice