Dobrý den,
chci se zeptat na způsob odstranění kročejového hluku, který proniká stropem z horního bytu do spodního podlaží. Strop tvoří trámy (oboustranně dřevěné desky), na kterých je 60mm deska ORSIL, 50mm armovaná betonová deska, 3mm izolace (neznám přesné označení) a laminátová plovoucí podlaha.
Mám obavu, že betonová deska není dostatečně pružně oddilatována od svislých konstrukcí domu. Pomůže v tomto případě protihluková izolace zespodu?

Odpověď

Při řešení stropní konstrukce a podlahy z hlediska akustiky a hlukové izolace se vychází z požadavků normy ČSN 73 0532.

Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (L´nv). Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat se zvyšuje s hmotností použitých materiálů ve skladbě stropu. Pokud jde o požadavky pro dva různé byty, musí být vzduchová neprůzvučnost větší než 52 dB. U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze, nebo pádem předmětů apod. Pro dva různé byty, musí být kročejová neprůzvučnost menší než 58 dB. Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy.

Ve Vašem případě se jedná o lehkou dřevěnou trámovou konstrukci stropu opláštěnou dřevěnými deskami, která z hlediska vzduchové neprůzvučnosti (R´w) příliš dobré akustické vlastnosti nemá. Vylepšeny mohly být vložením pohlcovače (desky nebo rohože z minerální vlny) mezi trámy, což se patrně nestalo. Akustickou izolaci lze tedy nyní vložit zespodu, tedy nad podhled. Vložením zavěšeného podhledu, například ze sádrokartonu se vytvoří z hlediska akustiky dvojitá konstrukce, která má pak již výrazně lepší vlastnosti, ale především právě z hlediska vzduchové neprůzvučnosti. Prakticky je potřeba dodržet některá pravidla - například počet závěsů, utěsnění po obvodu u zdi apod. Jako rošt je nejlépe použít typovou ocelovou konstrukci včetně závěsů, které jsou dodávány výrobci sádrokartonů. Pohlcovač v tloušťce kolem 6 cm je nejlépe provést z rohoží z minerální nebo kamenné vlny, souvisle v celé ploše nad sádrokarton.

Řešení kročejové izolace (L´nv) Vašeho stropu bylo v zásadě navrženo správně. U kročejového hluku se účinně projevují právě plovoucí podlahy. Ty jsou tvořeny vrstvou z tuhé desky z kamenné vlny o tl. 2 až 4 cm (nevadí i více), na ně pak je položena „plovoucí podlaha“, která je tvořena například betonovou deskou, armovanou sítí. Výhodou skladby s betonovou deskou je i zvýšení vzduchové neprůzvučnosti (R´w) konstrukce jako celku a to právě díky hmotnosti betonové desky. U plovoucí podlahy je však nutno dodržet předepsané detaily a to především oddilatování plovoucí betonové desky od zdí vložením pásku izolace cca 2 cm. Tato skladba by pak měla mít dobré akustické vlastnosti. Došlo tedy patrně k tomu, že betonová deska nebyla dobře od stěny oddělena. Správné provedení konstrukčních detailů lze nalézt v technické dokumentaci podlah výrobců kročejových izolací (Rockwool, Ursa, Orsil). K šíření kročejového hluku může přispět i nevhodné vedení instalací, které prochází z podlahy do stěn. Vzhledem k tomu, že kročejový hluk se šíří do spodních, ale i okolních místností vedením v konstrukci, nelze očekávat, že provedením podhledu dojde k výraznému zlepšení.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Blažku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice