Dotaz:Dobrý den, chtěla jsem si udělat zvukovou izolaci pokoje v panelovém domě.Ty stěny jsou jen z křídového panelu a je tam všechno od vedle slyšt.Jsem naprostý laik a neví otom nic, prosím poraďte.

Odpověď

Dělící stěna mezi dvěma byty by měla splňovat z hlediska akustiky požadavky na neprůzvučnost. Tyto požadavky jsou poplatné době výstavby, s novelizacemi norem se zpravidla o něco zpřísňují.

Současné předpisy, které to upravují začínají stavebním zákonem a Vyhláškou č.137/1998 Sb. o obecných technických požadavcích na výstavbu (včetně pozdějších novel). Rozhodující je ale Nařízení vlády č.502/2000 se změnami v NV č.88/2004 Sb. a pak akustická norma ČSN 73 0532, ve které se stanovují požadavky na vzduchovou a kročejovou neprůzvučnost.

Pro Váš případ se jedná o vzduchovou neprůzvučnost, to je šíření akustické energie ze vzduchu přes stavební konstrukci zase do vzduchu za stavební konstrukcí. Pro dělící stěnu mezi byty norma stanovuje minimální hodnotu vážené stavební neprůzvučnosti Rw´ ≥ 52 dB. Oproti starší normě se požadavek na stěny okolo bytu podstatně neměnil, bylo tuším 51 dB. Pro místnosti téhož bytu byla požadovaná hodnota minimálně 42 dB.
Je-li uváděno Rw (bez čárky), jedná se o laboratorní vzduchovou neprůzvučnost. Platí že Rw´ = Rw – k, kde k jsou korekce, které zohledňují zhoršení v praxi na stavbě. Tyto korekce se pohybují při měřeních na stavbách od 2 do 4 dB, mohou být však vlivem šíření zvuku bočními cestami i daleko větší.

V praxi se sledují především konstrukce mezi byty. U panelových domů byly dělící stěny mezi byty železobetonové panely 15 cm silné, které mají Rw 53 dB. Po odečtení korekcí by tedy současné normě nevyhovovaly ani ty. Pokud se u Vás jedná o příčkový nenosný panel, možná i v rámci bytu, bude Rw výrazně nižší.

Zvýšení vzduchové neprůzvučnosti lze dosáhnout použitím dvojité konstrukce s průběžnou vzduchovou mezerou a porézním pohlcovačem v této mezeře. Prakticky to znamená, že ke stávající příčce bude přiložena příčka druhá, nejlépe ze sádrokartonu na typový rošt z ocelových profilů. Nosný rošt této druhé příčky bude odsazen od stávající příčky tak, aby nebyly konstrukce spojeny – musí být důsledně odděleny vzduchovou dutinou. Jako pohlcovač se používají desky z minerální vlny, které je potřeba opět osadit v celé ploše roštu a zafixovat jejich poloha. Šířka vytvořené mezery mezi sávající příčkou a sádrokartonem by se měla spočítat. Výpočet provede specialista na akustiku – lze je najít ve zlatých stránkách nebo na webu. V jižních Čechách je to například firma D-akustika v Č. Budějovicích.

Pro výpočet je nutno znát přesně materiál a tloušťku stávající příčky. Například – pokud se jedná o vylehčený příčkový panel 10 cm a plošné hmotnosti 90 až 150 kg, pak bude potřebná šířky dutiny 10 cm, Stávající Rw je cca 37 až 40 dB, po realizací druhé příčky se Rw zlepší o 10 až 12 dB. Skladba pak vypadá: stávající příčka – mezera 10 cm, v ní deska z minerální vlny 6 cm – sádrokartonová deska 12,5 mm.

Dobrý den paní Filingerová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice