Dotaz: hluk od vstupních dveří
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak řešit klasický problém panelových domů: hluk od zavírání dveří v přízemí pronikající do bytů v 1.NP. Bytové družstvo pořídilo drahé dveře se zamykáním na čip. Bohužel bylo nuceno odstavit tuto funkci zamykání dveří v zádveří kvůli stížnostem obyvatelů bytu nad těmito dveřmi na hlučné klapání dveří. Pomohl by akustický podhled v zádveří nebo plovoucí podlaha v 1.NP nebo spíše upravit provedení těsnění spáry u zárubně?
Děkuji

Odpověď

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku.

Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká v sousedním prostoru (řeč, hudba apod.). Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. Pokud stropní konstrukce je těžká (železobeton), zpravidla požadavky na tento parametr splňuje.
U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze, pádem předmětů apod. Hluk se přenáší do okolních místností přes svislé a vodorovné konstrukce, je tedy veden nosnými prvky stropu a stěn. Aby se tomu zamezilo v případě chození, jsou zde používány takzvané plovoucí podlahy. V principu se jedná o „plovoucí“ desku na kročejové izolaci, což je nejčastěji minerální vlna. Minerální materiály jsou vzhledem ke svým akustickým výhodám preferovány před například polystyrénem.

Ve Vašem případě se jedná o kombinaci obou vlivů. Hluk od dveří se přenáší patrně více vlivem vedení v konstrukci. Osazením akustického podhledu by se omezilo pronikání hluku do patra, ale jen z hlediska zvýšení vzduchové neprůzvučnosti stropní konstrukce. Omezila by se tedy složka hluku, který vzniká v prostoru zádveří. Klasická plovoucí podlaha v patře nad zádveřím chrání spodní prostor, tedy omezení kročejového hluku z pater a nebylo by to tedy příliš účinné. Vylepšení by spíše přinesla úprava osazení dveří, aby se rázy nepřenášely do okolních stavebních konstrukcí. Úpravu osazení dveří by měl navrhnout specialista na akustiku na základě prohlídky a vyhodnocení situace na místě. Kombinace akustického podhledu a pružného uložení dveřní zárubně by mělo přinést zlepšení. Otázkou také je, zda by nešlo nějakým způsobem omezit příčinu klapání úpravou na zámku.

Kontakty na specialisty najdete na internetu nebo v seznamech firem, například Zlaté stránky apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Fidlerová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice