Dotaz: Dobrý den,

Rád bych se zeptal na následující. K našemu domu stojícímu na hranici pozemku se chystá soused postavit přímo navazující dům, resp. garáž. Do souhlasu pro stavební řízení jsme dali požadavek aby hygienická služba posoudila zda nedojde ke zhoršení kvality bydlení vzhledem k průstupu hluku mezi garáží a obytnou místností (v tomto případě ložnicí). Stavební úřad mi sdělil, že hygienická služba se k takovým případům nevyjadřuje. Tloušťka naší štítové zdi je 45 cm, zeď je opuková, více než 100 let stará, na ni má podle projektu navazovat dilatační polystyren a 20 cm betonových tvárnic vyplněných betonem.

Dalo by se stanovit na základě těchto informací, zda průzvučnost bude dostatečně nízká, aby byla dodržena norma, která je myslím 30dB?

Děkuji vám,

Odpověď

Dělící stěna mezi dvěma domy by měla být řešena s ohledem na akustické požadavky. Z hlediska tepelných požadavků pak rovněž, protože vedle bude patrně nevytápěná garáž.

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532 a to i pro konstrukce mezi místnostmi různých bytů, jednoho bytu, nebo mezi řadovými domy. Jedná se o požadavek na vzduchovou neprůzvučnost Rw. Pro dva sousedící rodinné domy je požadavek na váženou stavební neprůzvučnost R'w = 57 dB. To platí i v případě garáže nebo průjezdu. Pokud by byla v garáži provozována činnost s hlukem do 85 dB i po 22.00 hodině, je potřeba splnit stavební neprůzvučnost R'w = 62 dB a při vyšším hluku R'w až 72 dB. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukové izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů a tloušťce zdi. Ve Vašem případě se jedná o zděné konstrukce poměrně masivní a i ve velké tloušťce.

V případě pochyb doporučuji obrátit se na specializovanou kancelář v oboru akustiky, aby provedla kontrolní výpočet a návrh případného opatření. Kontakty naleznete na internetu nebo v telefonních seznamech. Uvedené hmotné konstrukce stěn s mezerou a vloženým pohlcovačem však požadavek R'w = 57 dB jistě splní. Předpokladem ale je, aby do mezery mezi zdivo byl vložen správný pohlcovač a to polystyrén není. Vhodné z hlediska pohlcení vlnění jsou vláknité izolace určené pro akustické účely – například desky Rockwool nebo Orsil. Pro akustiku by postačilo 5 cm pro vyplnění mezery. Tato izolace má i dobré tepelně izolační vlastnosti. Ovšem z hlediska tepelné izolace by bylo potřeba vložit alespoň 10 cm. To pak již zajistí rovněž bezpečně doporučení normy ČSN 73 0540-2 z hlediska tepelných izolací. .

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Holznere.

Energy Centre České Budějovice