Dotaz:Dobrý den, velmi vás prosím o radu: Bydlíme v malém panelovém bytě a soused nad námi si před rokem pořídil psa, který velmi často štěká ve středních a vyšších fregvencích a to hlavně brzy ráno,kvůli čehož nemůžeme spát...existuje prosím velmi účinné odhlučnění našeho stropu cca 20m2 a zda by cena nepřesáhla 20000??? (můžeme bez problému snížit strop). Velmi vám děkuji

Odpověď

Dělící konstrukce panelových bytů, ať již se jedná o stropy nebo stěny, jsou proslulé svou malou schopností tlumit hluk.

Je to způsobeno jednak tím, že podlahy nebyly prováděny jako plovoucí s kročejovou izolací a že spáry mezi panely nejsou řádně vyplněné a hluk se často šíří tudy. Kromě toho jsou například stropní panely s dutinami snad i pod hranicí přípustných hodnot dle normy.
Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532, zde se jedná o konstrukci stropu mezi místnostmi různých bytů. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. V daném případě se jedná především o ten první případ. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru, v daném případě štěkot psa. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je u jednovrstvé konstrukce přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů, v případě konstrukcí dvojitých jde o vzájemný poměr plošných hmotností, správné volbě šířky vzduchové mezery, materiálu pohlcovače apod.

ČSN 73 0532 stanovuje požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost pro strop mezi byty R´W ≥ 52 dB. Prakticky to znamená, že strop by měl mít laboratorní neprůzvučnost RW ≥ 55 dB, protože podmínku je potřeba navýšit o rezervu cca 3 dB.
Laboratorní neprůzvučnost RW je hodnota, kterou uvádí výrobci stavebních materiálů ve svých podkladech. Samozřejmě že již těžko dohledáme hodnoty současného panelu, aby se mohl početně přesněji stanovit optimální návrh akustického podhledu.

Zlepšení akustických vlastností stropní konstrukce lze dosáhnout osazením zavěšeného podhledu, tedy vytvoření dvojité konstrukce. Při návrhu akusticky dvojité konstrukce závisí jednak na fyzikálních vlastnostech obou konstrukcí (v tomto případě panelu a patrně sádrokartonové desky podhledu) ale významně rovněž na šířce vzduchové mezery mezi nimi. Do mezery je pak samozřejmě vložen pohlcovač, obvykle minerální vata v tloušťce kolem 4 -6 cm, pozor, není totožné s tloušťkou vzduchové mezery. Tato vata se používá v deskách (nutno použít desky k tomu určené), musí být polohově dobře umístěné. Vlastní tloušťka mezery se určuje na základě výpočtu. V případě, že chcete provést optimální opatření, doporučuji obrátit se na specializovanou kancelář v oboru akustiky Výpočet provede specialista na akustiku. Kontakty naleznete na internetu nebo v telefonních seznamech. V jižních Čechách je to například firma D-akustika v Č. Budějovicích.

V každém případě se bude jednat o zavěšený podhled, který bude tvořen například typovým ocelovým roštem sádrokartonového systému. Počet závěsů je nutno minimalizovat, je potřeba dobře utěsnit spáru po obvodu. Nad sádrokartonovou deskou bude vložený pohlcovač – deska z minerální vlny cca 4 až 6 cm. Vzdálenost mezi stávajícím stropem a podhledem se bude pohybovat kolem od 10 do 15 cm.

Dobrý den paní Surá, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice