Dobrý den. Prosil bych o odpověď na následující dotaz: bydlíme trvale v rekreačním objektu, stejně i moji sousedé, za hranicemi obce. Přístup k pozemkům máme po nezpevněné, místní, veřejné komunikaci, koridorem po obou stranách ohraničeným ploty. Tento koridor má nepravidelný tvar a soused využil největší šířku k tomu, že si vybudoval zpevněné stání (zámkovou dlažbu) před svým
pozemkem. Jaká, nejmenší vzdálenost od protějšího zděného plotu musí zůstat kvůli průjezdnosti osobních vozidel nebo zásobování zachována (stěhování, hasiči, fekál, dovoz topiva atd.)? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Informace, která mne v dotazu zaujala je, že si soused vybudoval zpevněné stání na veřejném pozemku, navíc na veřejné komunikaci. Tuto stavbu nemůže provést bez souhlasu vlastníka tohoto pozemku. Pokud jde navíc o veřejnou komunikaci, neměla by na tomto pozemku být stavba odstavného stání provedena vůbec. Řešení tohoto problému lze dosáhnout prostřednictvím příslušného dopravního úřadu (buď příslušný obecní úřad, nebo odbor dopravy městského úřadu). Ten, po prohlídce na místě samém, posoudí i skutečnost, zda došlo k omezení průjezdného profilu veřejné komunikace.

Jan Krátký