Dobrý den,
po povodní v loňském roce jsem od babičky dostal rodinný dům, kde nyní bydlím. Dům je zděný s obyvatelným podkrovím. Přes zimu, jsem si všiml, i když jsem topil. tak v mrazech byla v podkrovních místnostech celkem zima (11 - 13°C). Poté jsem zjistil, že krovy nejsou vůbec zatepleny. Skládají se z vnějšku - šindel, prkna, mezra (dnes se dává izolace) a prkna na kterých je z místnosti omítka. Strop je rákosový a izolován škvárou. Tímto bych jsem se chtěl zeptat jestli existuje levný způsob zateplení krovů, aniž bych do toho musel sahat. Uvažoval jsem o polepení zevnitř místnosti polystyrénem, ale obávám se vlhkosti. Dřevěná konstrukce střechy je napadena červotočem a já plánuje rekonstrukci do 5 let. Díky za radu a jsem s pozdravem

Odpověď

Pokud bude plánovaná rekonstrukce střechy zahrnovat opravu krovů, patrně ano, protože je napadená dřevokazným hmyzem, pak lze pohlížet na navržené zateplení jako na určité provizorium na dobu 5 let.

Správně, pokud bychom chtěli stávající stav vylepšit z hlediska izolací a dlouhodobě provozovat, museli bychom vyjít z požadavků všech technických norem, které se toho týkají, především ČSN 73 0540-2. Pak se bude jednat o skutečně radikální zásah do konstrukce.

Střešní plášť je možno dodatečně zateplit shora. Znamená to však sejmutí krytiny a bednění, opravu nosné konstrukce (při tom možná spadne omítka na vnitřním povrchu). Konstrukce se musí doplnit o parozábranu, kterou lze dle některých výrobců tepelných izolací položit i shora přes krokve. Pak se doplní izolace mezi krokve a následně i nad krokve souvisle, s tím, že se nad krokvemi osadí horní příložky z latě a XPS. Takový systém nyní prezentuje a má odzkoušený firma Rockwool. Tepelné izolace by mělo být celkem alespoň 34 až 40 cm – požadavky na tepelné izolace se opravdu hodně změnily.

Pokud by jste se rozhodl pro dočasné provizorní řešení s minimem zásahů do konstrukce, pak jsou možnosti:
Vyplnění dutiny mezi krokvemi foukanou izolací na bázi buničiny (např. Climatizer, Isocell). Ta by se dala nafoukat do prostoru v každém poli krokví jedním otvorem pro vstup hadice z interiéru. Toto opatření rozhodně nesplní požadavky ČSN 73 0540-2!. Proto to nelze brát jako doporučené konečné řešení. Navíc při rekonstrukci střechy\ přijde vniveč.

Druhou možností je nalepení desek EPS ze strany interiéru. Pro zlepšení situace by snad postačilo 6 až 8 cm. Opět to zcela nevyhovuje tepelné normě, takže bych Vám to ani neměl radit. Bral bych to skutečně jen jako krátkodobé provizorium, které by bylo při celkové rekonstrukci střechy odstraněno. Řešení vlastně nevyhovuje požární normě, EPS by se měl obložit sádrokartonem. Variantou by však bylo použití desek z MV, nebo jiného nehořlavého materiálu.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice