Dobrý den,
koupili jsme nyní starý dům, na kterém chceme příští rok dělat nový krov, ale už v současnosti (tj. před zimou) se tam budeme stěhovat, protože část je rekonstruovaná. Problémem je nezateplený strop pod půdním prostorem. Rádi bychom jej nějak provozorně zateplili, aby to bylo levné a snadno odstranitelné na jaře, jak budeme dělat krov. ten zatím neplánujeme zateplovat, takže použít izolaci, kterou chceme do něj se nám nejeví jako úplnědobré (navíc já bych se pak přikláněla ke Climatizeru a ten takhle uchovat a pak použít jinde nelze). Myslíte, že by se dala použít na takové provizorní zateplení sláma? moc díky za odpověď.

Odpověď

Použití slámy k zateplení stropu pod půdním prostorem je možné. Sláma má, jako další organické materiály, dobré tepelně- izolační vlastnosti. Její nevýhodou je nízká požární odolnost v neupraveném stavu. Používá se i k výrobě izolačních desek pro izolace stropů a střech. Protože se jedná o provizorní tepelnou izolaci postačuje položení rovnoměrné vrstvy cca 50 - 60 cm po celé ploše půdy. Je nutno dbát na to, aby vrstva byla opravdu rovnoměrná po celé ploše a neobsahovala místa bez slámy. Je vhodné vrstvu slámy stlačit co nejvíce. Překrytí vrstvy slámy deskami po celé ploše nebo umělohmotnou folií je nevhodné, protože folie by zabraňovala průchodu vodní páry izolační vrstvou a hrozilo by nebezpečí kondenzace vodní páry v izolaci. Pokud by bylo nutno po půdě chodit, je možno položit přes slámu prkna.

Po skončení rekonstrukce krovu je možno nahradit vrstvu slámy např. zmíněným Climatizerem + , který má oproti neupravené slámě zvýšenou protipožární odolnost. Tepelně-izolační účinky budou (podle tloušťky vrstvy) přibližně shodné.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice