Dotaz: Dobrý den, rekonstruujeme podlahu v starší chalupě. Plánujeme vybrat stávající štěrk a hlínu až do hloubky 40 cm, dát štěrk příslušné frakce, 5 cm betonu, IPA?, extrudovaný polysteren 12 cm, beton, G-board jako izolace pro podlahové temperování topnými rohožemi, topné rohože a dlažbu. Místnosti byly původně dvě, ale nyní víceméně jedna o velikosti 40 m2 tak, že z původní příčky rozdělující místnosti zbyly jen po obou stranách 1.5 m příčky, namísto původních dveří je otvor široký 2 m pro zašupovací dveře.
Dotaz: je třeba dělat podlahu v každé místnost zvlášť nebo lze dělat podlahu najednou - jak ošetřit příčky, aby nedošlo k jejich event. sesutí?
Vybráním 40 cm se dostaneme pod úroveň venkovní plochy - jak provést odvětrání (otvory ve zdi) - mohou být výš než je štěrk?. Volný komínový průduch nemáme, jak vést PVC potrubí (nahoře je volná půda). Lze ještě na spodní betonovou vrstvu před položením polystyrenu dát vanu z IPY? (dům je částečně podřezaný). Jak dlouho schne 5 cm vrstva betonu než se může dát polystyren? Konečně, radíte také aby i svisle byly odvětrány vnitřní příčky? Děkuji za odpověď

Odpověď

Vzhledem k tomu, že Váš dotaz byl konzultován poměrně obšírně telefonicky dne 25.3.2009 v rámci našeho telefonického poradenství na lince 387 312 580, nepokládám již nyní za nutné problematiku podrobně řešit. Pro případ zájmu o problematiku odvlhčování starších objektů systémem odvětrávané podlahy odkazuji na již zodpovězené starší dotazy v této rubrice Českých staveb.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Čemusová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice