Dobrý den, chtěl bych rekonstruovat podlahu v přízemí ve starém RD. Podlaha je studená a na zdech se v zimním období vyskytuje plíseň. Pod plovoucí podlahou je beton cca 6 cm, pod betonem je kamení, škvára. Část jedné stěny sousedí se sklepem, který je vlhký a není odizolovaný.
Moje představa opravy podlahy je, že bych stávající beton vyboural, vybral kamení, vytvořit izolační vanu z Ipy, na to dřevěný rošt, do roštu tepelnou izolaci polystyren 100mm nebo Isover,a překrýt ve dvou vrstvách OSB deskami a na to plovoucí podlahu.
Nevím, jak vytvořit odvětrávání podlahy?
Obvodové zdi místnosti jsou odizolovány nerez. plechy.
Rád bych znal Váš názor, jestli je postup správný, případně, co udělat lépe.
Děkuji za odpověď. S pozdravem Hugo Barthledy

Odpověď

doporučuji provést osobní prohlídku stavebním projektantem, či jiným odborníkem, který se zabývá sanacemi budov. Nejprve je potřebné správně vyhodnotit příčinu zvýšené vlhkosti i nízkých povrchových teplot a zároveň zohlednit vazby na okolní stavební konstrukce. Pak bude možno navrhnout ekonomicky vhodné řešení k odstranění příčiny vzniku plísní.

Domnívám se, že osadit dřevěný rošt přímo na hydroizolaci bez spodního zateplení nevyřeší tepelný most, který vznikne mezi vyrovnávacím podkladovým betonem pod hydroizolací a na něj položeným dřevěným roštem. Zateplení (nejlépe podlahový polystyrén, či jiný méně nasákavý a tužší materiál než minerální vlna) by mělo být provedeno nad hydroizolační vrstvou. Nad zateplení je potom možno provést dřevěný rošt či jiný vhodný podklad pro plovoucí podlahu. Zda bude vhodné provést ještě provětrání pod podlahou je třeba posoudit, protože není vhodné si přivádět chladný vzduch pod podlahu a snižovat tak její povrchovou teplotu.

S přátelským pozdravem

Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Hezký den,

Energy Centre České Budějovice