Dobrý den,



provádím postupně rekonstrukci RD a chci se zeptat, zda nevadí, když bude v patře v koupelně a na chodbě pod podlahovým vytápěním na systémových deskách položen 2x 30mm polystyren Styrofloor T5 křížem? Četl jsem, že kročejový Styrofloor T5 se vyrábí "vylepšením" podlahového EPS. Zbylo mi několik balíků a rád bych ho takto sdělal, ačkoliv normálně bych volil 30mm EPS 100 a následně až 30mm T5 pro kročejový útlum. V koupelně bude vana, pod kterou podlahové vytápění nebude, tam bych vložil 3x 30mm Styrofloor T5. Nevadí to například kvůli zátěži apod? Tepelné rozdíly mezi EPS a T5 předpokládám, že nebudou tolik výrazné a přízemí bude stejně vytápěné. Podlaha bude betonová, výška cca 60-70mm.



Děkuji, Václav Novák


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Použití Vámi uváděného výrobku ve dvou vrstvách je možné. Jedná se o elastifikovaný pěnový polystyren, který se používá pro útlum kročejového hluku pro podlahové konstrukce se zvýšeným bytovým zatížením do.5 kN/m2. Pevnostní charakteristiky jsou tedy vyhovující a tepelná izolace v porovnání s EPS 100 velmi podobná.

Uvádí se však, že vkládat ho přímo pod systém podlahového topení není vhodné, jelikož není připraven odolávat vyšším teplotám dlouhodobě, mohlo by časem dojít k úbytku jeho celkové objemové hmoty a tím by se podlahová konstrukce poškodila. Je třeba, do celkové skladby izolace podlahy vložit mezi Styrofloor T5 a podlahové topení vrstvu tepelné izolace Polystyren EPS 150 S Stabilizovaný polystyren odolný proti teplotním výkyvům. Toto se dá také ošetřit použitím systémové desky pro podlahové vytápění. Jedná se například o nopovou desku z polystyrenu odolnému teplotním výkyvům – Styrodeska.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice