Dobrý den,



prosím o radu. Provádím rekonstrukci místnosti v přízemí rodinného domu. Dům je podsklepený, teplota ve sklepě neklesá pod 13 stupňů C. V místnosti je natavena izolace IPA, nad ní poté trámy a mezi trámy budu vkládat minerátní vatu. Nad trámy bych chtěl dát dřevěnou podlahu. Otázka zní, zda mám vložit mezi podlahu a trámy parozábranu.



Děkuji.



S pozdravem a přáním hezkého dne Jan Jirkovský


Odpověď

Dobrý den, děkujeme za dotaz.

Natavený asfaltový pás na konstrukci stropu představuje parozábranu umístěnou na chladnější straně izolace. Tato dispozice je potenciálně nevhodná, neboť základní pravidlo zní, že parozábranu je třeba situovat na teplejší stranu tepelné izolace. Někdy se tomuto řešení např. u jednoplášťové střešní konstrukce nelze vyhnout. To, zda dojde či nedojde uvnitř vrstvy tepelné konstrukce ke kondenzaci vlhkosti, záleží na okrajových podmínkách, na tloušťkách jednotlivých vrstev, jejich součinitelích tepelné vodivosti a difuze vodní páry. V situaci, kdy je na chladnější straně venkovní prostor, dojde na vnitřním povrchu hydroizolace v tepelné izolaci ke kondenzaci vždy zcela nepochybně, neboť venkovní teplota, při které se konstrukce hodnotí, bude cca -15°C. Jiná situace nastane, bude – li tato teplota, jak uvádíte +13°C.

K výpočtu průběhu parciálních tlaků vodní páry v konstrukci a parciálních tlaků vodní páry na mezi sytosti v závislosti na průběhu teploty v konstrukci jsem použil výpočtový program doc. Svobody Teplo 2017. Výpočet je pouze orientační, neboť není známa přesná specifikace konstrukce zateplené podlahy. Výpočet platí pro podlahu z prken z měkkého dřeva tl. 25 mm spojovaných na těsno pero – drážka, tepelnou izolaci z MW s návrhovým součinitelem prostupu tepla 0,38 W/(m2.K) uloženou mezi trámy 100 x 100 mm s roztečí 625 mm, hydroizolace IPA tl. 5 mm a konstrukce stropu ze železobetonu tl. 100 mm.

Běžně se uvažuje s teplotou vzduchu ve sklepě +5°C a relativní vlhkost vzduchu 80 %. Za těchto podmínek dojde bez použití parozábrany pod prkny ke kondenzaci vody v tepelné izolaci. Množství zkondenzované vody je velmi malé a stačí se během roku zase odpařit. Vzhledem k tomu, že je v konstrukci použito dřevo, neměla by se kvůli jeho životnosti a napadení plísní kondenzace vůbec připustit. Poznatkem výpočtu je také, že ke kondenzaci za uvedených podmínek dojde za teploty + 10°C a nižší.

Pokud dosadíme do výpočtu uváděnou teplotu +13°C a vnitřní relativní vlhkost odhadneme na 70 %, křivky průběhu parciálních tlaků vodní páry se nikde neprotnou a ke kondenzaci nedojde.

Pro přesný výpočet je třeba oslovit projektanta se specializací stavební fyzika a doplnit potřebné údaje o konstrukci včetně zjištěné relativní vlhkosti vzduch ve sklepě.

Vypracoval

Ing. Zdeněk Krejčí

-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice
Namesti Prem. Otakara II. 87/25
CZ-370 01 Ceske Budejovice

Energy Centre České Budějovice