Dobry den,



chci zateplit podlahu nezateplené půdy, skladba stropu je: omítka rakos, prkna, škvára (asi 30 cm) cihlova dlažba. Jak mám zateplit a udělat pochozi půdní podlahu? Jedny trámy jsou ve stropě a vrchní, co drži krov, jsou cca 10 cm nad dlažbou.



Děkuji za odpověď.


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

pro popsaný případ vám mohu z naší produkce nabídnout velkoplošné tepelně izolační panely ISOTEC- ELYPAN, plošný rozměr 69cmx390 cm (podélně spoj na polodrážku, příčně na rybinu), viz přiložený prospekt.
Nejspíše tedy podle vašeho popisu situace by se jednalo o panely v tl. 100 mm (lze však objednat např. i tl. 80 mm nebo 120 mm).

Jedná se o panely z tvrzené PUR pěny, nenasákavé, na povrchu opatřené hliníkovou fólií. Již při malé tl. má tento materiál vynikající tepelně izolační vlastnosti (při tl. 100 mm součinitel prostupu tepla U = 0,20 w/m2K), ve srovnání s obyčejnými minerálními izolacemi.

Panely není potřeba doplňovat žádnými fóliemi apod., přímo na panely ISOTEC-ELYPAN můžete položit např. OSB desky, a tím jednoduše vytvořit pochozí podlahu.

Základní ceny:
tl. 100 mm - 1.300.- Kč/m2 bez DPH (po slevě lze nabídnout cenu 1.050,- Kč/m2)
tl. 120 mm - 1.440,- Kč/m2 (po slevě 1.160,-)
tl. 80 mm - 1.100,- Kč/m2 (po slevě 900,-)

--
S pozdravem

Robert Šuster

CONTI Praha s.r.o.

Dobrý den,

zde je návrh na provedení zateplení Vaší půdy. Na očištěnou podlahu půdy aplikujeme parozábranu. Je důležité parotěsně napojit přesahy, prostupy i dotmelit folii k okolním konstrukcím. Dále se na parozábranu položí rošt, ať už z naformátovaných OSB, nebo dřevěných hranolů. Mezi něj se aplikuje izolace. Pokud je rošt z dřevěných hranolů, které vytváří tepelné mosty, je ideální, když je možné dát rošt a izolaci dvojitě. Dosáhne se tak lepšího zaizolování větší tloušťkou izolace a zmenší se prostup tepla přes tepelné mosty. Tloušťka izolace by měla být ideálně až 40 cm (v praxi se na podlahu půdy aplikují až tloušťky 60 cm). Tím budete mít jistotu, že za pár let nebude Vaše konstrukce zastaralá a bude Vám šetřit po celou dobu životnosti nemalé peníze za vytápění a chlazení. Ve Vašem případě je vhodné “podsunout” izolaci pod vrchní trámy. K zateplení můžete volit rolovaný materiál, např. URSA DF 38 či URSA PUREONE DF 39. Pokud byste realizoval zateplení svépomocí, pak mohu vřele doporučit právě materiál URSA PUREONE DF 39. Izolace URSA PUREONE DF 39 je čistě přírodní uživatelsky velmi příjemná minerální izolace, je lehká, pružná, tvarově stálá a příjemná na dotek. Je vyrobená z přírodních materiálů, neobsahuje ani povolené, běžně se vyskytující, zbytkové formaldehydy, díky tomu je nedráždivá. Tím splňuje i ty nejpřísnější požadavky na kvalitu vnitřního prostředí. Minerální izolace URSA PUREONE dosahuje nadstandardních tepelně a zvukově izolačních vlastností při naprosté zdravotní nezávadnosti a nehořlavosti. Izolace URSA DF 38 je klasická skelná vata. Případně pokud byste si nechtěl zateplení realizovat sám, mohu Vám doporučit i aplikaci čistě přírodní foukané minerální izolace URSA Pure Floc, jelikož velmi zkracuje dobu provádění, dobře se s ní izolují i špatně přístupná místa a vyplňuje i drobné mezery apod. Tu by ovšem měla aplikovat certifikovaná realizační firma, aby byly dodrženy všechny podmínky aplikace.

Shora pak může přijít záklop. Ten by měl být difuzně otevřený, což splňují např. dřevěná neošetřená prkna na sraz. POZOR! Chybou je shora uzavřít izolaci difuzně uzavřeným materiálem, jako je např. OSB. Případná vlhkost pronikající z interiéru může pod OSB kondenzovat a hromadit se.

V případě dotazů jsem Vám k dispozici.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Ing. arch. Tereza Vojancová

+420602439813

Ursa CZ, s.r.o.