Dobrý den.
Rekonstrukce střechy panelového domu zateplení. Střecha je sendvičová.Na původní asfaltové pásy byla před 8lety položena živičná krytina.Oslovili jsme několik firem.Návrhy:1.strhnout všechny krytiny , zateplit a položit novou krytinu. 2. prořezat starou krytinu, zateplit a položit krytinu. 3. Protože je střecha sendvičová tak by zateplení nemělo význam, protože by se zateplila pouze svrchní část střechy. Opět v návrhu prořezat staré vrstvy a střechu pouze zaizolovat, nebo zlikvidovat provětrávací mřížky , a provést krytinu s tepelnou izolací.
Prosím o Váš názor na řešení této problematiky.
Děkuji
Slováček

Odpověď

Pokud byla oprava živičné krytiny provedena před 8 lety, bylo by škoda ji strhat.

V nové skladbě střechy bude sloužit jako parozábrana, případně pojistná izolace pod tepelně izolační vrstvou. V principu se jedná při této rekonstrukci střechy o změnu koncepce střešního pláště. Ten původní funguje jako klasická dvouplášťová střecha s provětrávanou vzduchovou dutinou. Je to velmi spolehlivý systém z hlediska kondenzace vodní páry v konstrukci, pokud se provede dobře odvětrání vzduchové dutiny. Při zateplení této střechy shora se změní koncepce na jednoplášťovou střechu s uzavřenou vzduchovou dutinou.

Znamená to tedy, že se provětrání mřížkami v průčelních atikových panelech uzavře, Jinak by zateplení logicky pozbývalo smyslu. Zároveň počítáme s tím, že časem dojde i k zateplení fasád (pokud již není provedené) a pak budou zatepleny i čela, horní plochy a zadní části atikových panelů tak, aby tepelné izolace na sebe navazovaly. Tím se vytvoří tepelně izolační obálka domu bez přerušení tepelnými mosty.

Na provedení zateplení střešního pláště doporučuji zpracovat jednoduchý realizační projekt, nebo alespoň technický návrh, který by měl obsahovat:
- posouzení stavu současného stavu krytiny a střechy
- návrh skladby střešního pláště, vyřešení detailů a spádů – musí být zpracováno v souladu s normou ČSN 73 1901 Navrhování střech
- kontrolní výpočet nové skladby dle norem ČSN 74 0540 – stanovení součinitele prostupu tepla U a výpočet kondenzace vodní páry
- zajištění bezpečnosti osob dle Vyhl.č.268/2009 Sb. a ČSN EN 795, ČSN EN 363 Ochrana proti pádům z výšky

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice