Dobrý den, vlastníme starou chalupu a právě se pouštíme do rekonstrukce trámových stropů. Problém je v tom, že v naší kuchyni je nad trámy další, ovšem klenutý strop. Tato klenba ústí do prulezového komína. Mezi těmito stropy jsou ve zdech otvory pro odvod spalin z kamen z okolních místností (tyto stále využíváme). Jde nám o to, jakou zvolit skladbu stropu, aby byla zachována tepelná, ale hlavně protipožání izolace, protože nad novým trámovým stropem bude vlastně stále funkční komínový průduch. Původní skladba stropu (od spodu): omítka, rákosový rošt, desky, trámy, desky, hliněná mazanina, cihli. Děkuji za odpověď

Odpověď

Dřevěný strop byl patrně druhotně vestavěn pod klenbu původní černé kuchyně.

Z Vašeho dotazu nevyplývá, v čem spočívá rekonstrukce trámových stropů. Pokud jde pouze o jejich zateplení, pak v tomto případě by bylo vhodné tepelnou izolací vyplnit prostor mezi trámy, například foukanou buničinou typu Climatizer Plus. Z hlediska požární ochrany bych však v případě výměny tohoto stropu preferoval náhradu dřevěné konstrukce za konstrukci nespalnou, například traverzovou s betonovými deskami nebo Hurdiskou. Jako tepelnou izolaci by bylo vhodné použít nehořlavé desky z kamenné vlny, shora ochráněné požárně odolnou deskou, např.sádrokarton, Fermacel apod.

Pokud bude ponechána současná úprava s cihlami na hliněné mazanině, lze se domnívat, že z hlediska požárního postačuje.

Určitým zabezpečením by rovněž bylo osazení komínové vložky z nerezového plechu s tepelnou izolací, případně dvouplášťovou komínovou vložku. Konkrétní návrh bude schopna provést odborná firma na vložkování komínů. Volné zaústění sopouchu od kamen do dutiny mezi stropy samozřejmě znamená nebezpečí od jisker.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice