Dotaz: Dobrý den, nad závětřím máme terasu 2mx3,5m, do závětří zatéká. Než ho zrekonstujeme, chceme vyřešit tento problém. Chceme tedy terasu renovovat, starou dlažbu odstranit a svépomocí položit mrazuvzdornou dlažbu. Hodně věcí jsme byli schopni zrekunstruovat samy, jsem přesvědčena, že to opět zvládneme, ale nemáme prozatím s terasami a jejich izolacemi žádné zkušenosti. Jaký je nejlepší postup prací a které izolace doporučujete? Děkuji za odpověď, Kubátová

Odpověď

Pro správné řešení skladby hydroizolačního systému balkónu nebo terasy, ať už se nachází nad volným prostorem nebo vnitřní místností je nejlepší použít některé typizované a ověřené systémové řešení.

Tato řešení lze získat u firem, které se na tuto problematiku specializují. Jedná se jednak o výrobce stavební chemie, kteří mají ve svém sortimentu nátěrové a stěrkové hmoty, které se používají na vyrovnání podkladu, jako izolační vrstvy apod. Dále výrobci hydroizolací – mohou se používat izolační pásy bitumenové nebo z PVC a v neposlední řadě výrobci různých profilů, které se používají na ukončení plochy nebo pro návaznosti na okolní konstrukce (jedná se o koncové profily, spojovací a dilatační lišty apod.).
Hodně informací lze získat na internetu, je možno například zadat ve vyhledávači „řešení balkónů a teras“ a nabídka Vás ke specializovaným firmám dovede. Řada z nich uvádí technologické postupy, návody na provádění, lze stáhnout potřebné detaily a popisy. Z těch nejznámějších se jedná například o firmy Schlüter (Schlüter Systems), Schõnox nebo Profila, z realizačních pak třeba na Moravě Kotrla a.s a řadu dalších.

Pokud s prací nemáte zkušenosti, je dobré požádat specialistu o konzultaci na místě a doporučení nejvhodnějšího řešení.
Při rekonstrukci souvrství, které vykazuje poruchy je nutno odstranit stávající skladbu až na původní hydroizolaci – to znamená odstranit minimálně dlažbu a podkladní beton. Vodotěsná izolace se zpravidla prováděla na spádové vrstvě, která bude nejspíše rovněž betonová, pod ní je již vlastní nosná konstrukce stropu nebo balkónu (může to být železobeton, keramický strop, panel, betonové desky, traverzy apod.).
Pokud je původní izolace ve špatném stavu (zpravidla to tak je), je nejlepší ji odstranit a pak ověřit stav spádové vrstvy. Většinou ji lze opravit například použitím stěrkových hmot, penetrace apod. Pak je potřeba provést nový hydroizolační systém – buď natavením asfaltových pásů (používají se kvalitní modifikované pásy) nebo použitím plastových technologií – nejčastěji se používají izolace na bázi měkčeného PVC v tloušťce kolem 1,5 mm, spojují se horkovzdušně nebo speciálními lepidly. Na okraji plochy se nalepují na plechovou okapnici – zde je právě dobré používat systémové prvky. Na vlastní izolaci se provádí drenážní vrstva (většinou nízká nopová PE fólie s tkaninou nebo jiné materiály, které jsou schopny odvádět případné průsaky. Pak se provádí nová betonová deska, oddilatovaná od okolních konstrukcí. Na ní je doporučeno použít stěrkovou hydroizolaci (ukončeno profilem s okapnicí) a pak vlastní mrazuvzdornou a protiskluzovou dlažbu do lepidla. Speciální profily a dilatační pásky se pak používají u návaznosti na stěnu, kde je potřeba i správně ukončit izolační systém vytažením na svislou plochu. Používají se rohové izolační pásky a vodovzdorné spárovací hmoty na dlažbu. Možných řešení je více, například s dlažbou na terče.

Pokud je pod terasou částečně vytápěné závětří, je nutné vložit do skladby tepelnou izolaci. Ta se zpravidla pokládá pod hydroizolaci a používají se desky z extrudovaného polystyrénu (XPS), které mají vyšší pevnost, menší nasákavost a lepší tepelně izolační vlastnosti než běžný bílý polystyrén. Tloušťka tepelné izolace by měla vyjít z normových požadavků dle ČSN 73 0540-2 na tepelné izolace. U rekonstrukcí je většinou problém s výškou prahu dveří, takže není možno podlahu zvednout. Pokud to lze, doporučuje se alespoň 12 cm a více této tepelné izolace.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kubátová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice