Dotaz: Dobrý den, je fajn, že funguje tato diskuze, našel jsem zde plno nových věcí, cenných informací pro mou budoucí práci na svém domku, myslím, že další dotazy z mé strany by byly jen opakováním, již zde řešeného ale přece jen mi tady chybí pro mne důležitá jedna věc. V současné době se zabývám rekonstrukcí podlah bez hydroizolace stěn RD. Po třech hodinách na internetu vč. zdejších stránek nemohu nikde nalézt schémata provedení rekonstrukcí. Nerozumím např. pokládce aktivního provětrávání za pomocí trubek a komínovému systému,proto bych uvítal pro lepší orientaci nějaké schéma. Pokud tedy někdo znáte nějaké stránky se schématy odvětrávání podlah prosím o odkaz na Adam006@seznam.cz

Odpověď

Schémata řešení odvětrání spodní stavby, pokud budou takto na internetu uváděna, jsou opravdu „schématická“ a zjednodušená. Systém se vždy promýšlí a navrhuje s ohledem na dispozici domu, jeho orientaci, výšky okolních terénů, hydrologické podmínky okolí stavby, možnosti odkanalizování drenážního systému apod.

To znamená, že nejlepším řešením je opravdu nechat zpracovat návrh někým, kdo se tou problematikou zabývá. Nejlépe je pak pracovat podle projektu, který řeší kromě prostorového i výškové uspořádání systému a objasňuje důležité detaily. Pokud se někdo pustí do práce svépomocí, spíše než inspiraci na webu doporučuji prostudovat nějakou literaturu o odvlhčování staveb. Je jí tuším dost, stavební problematiku má hodně nakladatelství Grada, ale jistě i jiné zdroje. Z autorů lze doporučit publikace Michaela Balíka (stačí zadat na Seznamu).
Schémata odvětrání na internetu uvádí například systém Iglu. Najdete je na stránkách www.gabex.cz. Například www.iptsystem.cz uvádí jen detaily.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Michálku, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám zpožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice