Prosím o informaci ohledně povinné revize kotlů na tuhá paliva, konkrétně v rodinném domku. Zajímá mě na koho přesně se toto vztahuje, dokdy je nutné revizi mít a kdo je provádí. Děkuji.

Odpověď Dobrý den, povinnost kontrol domovních kotlů je určena zákonem č. 201/2012 o ochraně ovzduší. Dle paragrafu 17 odst(1) a písm. h, jsou uvedeny povinnosti provozovatelů stacionárního spalovacího zdroje. Ke kontrolám kotlů je uvedeno:

h) provádět jednou za dva kalendářní roky prostřednictvím osoby, která byla proškolena výrobcem spalovacího stacionárního zdroje a má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě (dále jen „odborně způsobilá osoba“), kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, a předkládat na vyžádání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností doklad o provedení této kontroly vystavený odborně způsobilou osobou potvrzující, že stacionární zdroj je instalován, provozován a udržován v souladu s pokyny výrobce a tímto zákonem.

Provozovatel zdroje na pevná paliva je povinen zajistit provedení první kontroly technického stavu a provozu zdroje podle § 17 odst. 1 písm. h) nejpozději do 31. prosince 2016.
Energy Centre České Budějovice