Dobrý den, bydlím v bytě, a letošní zimu se mi začaly velmi rosit okna zevnitř, voda stéká dolů po skle. Každý den ráno je rutina, vysavačem na okna vodu odsát, a vše utřít do sucha, někdy i přes den. Snažíme se větrat, ale s malým dítětem to jde jak kdy. Dnes ráno byly dokonce vlhké rohy u oken dole, viz. foto. Minulé zimy se okna rosila minimálně, třeba jen 5-7cm nad rám. Nemůže to být způsobeno špatnou montáží? Stáří oken odhaduju tak na 10-15 let. Díky


Fotky


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Uvádíte, že v minulých letech se okna rosila méně, lokálně spíše na spodním okraji.

V první řadě jde o to, jaká ta okna vlastně jsou. Není okno jako okno a rozdíly v kvalitě provedení osazení okna a kvalitě výrobku jako takového mohou být značné. Zřejmě se ve Vašem případě bude jednat o plastová okna a nejspíše s izolačním 2-sklem. U oken s kvalitním rámem a izolačními 3-skly obvykle ke kondenzaci nedochází, pokud vlhkost v místnosti není na nějakých vyšších hodnotách, například přes 65%.

Obecně ke srážení vodní páry na povrchu dochází tehdy, je-li tento povrch studenější, než teplota rosného bodu vodní páry obsažené v dané chvíli ve vnitřním vzduchu. Okno, nebo třeba i povrch omítky v rohu u okna bude tím chladnější, čím více venku mrzne. A čím vyšší vlhkost vnitřního vzduchu, tím vyšší teplota rosného bodu. Příklad, je-li teplota rosného bodu 15°C a teplota povrchu 12°C, nastane kondenzace.

Zhoršení stavu může mít více příčin. Jednak teploty letošní zimy byly nižší, mrzlo více.

Za druhé, mohlo se změnit Vaše uživatelské chování a s tím zvýšení produkce vlhkosti, čehož si nemusíte všimnout. Často souvisí s příchodem potomka, méně větrání, více praní a sušení, pořád doma.

Za třetí, postupně po delší době může docházet i k mírnému zhoršení izolačních vlastností skel a to v důsledku malého úniku izolačního plynu, což je přiznávaný fakt.

Spíše bych očekával vliv dvou prvních příčin. Pokud by byla příčina ve špatné montáži, projevilo by se to již dříve.

Řešením je – jednak sledovat vlhkost v bytě vlhkoměrem a snažit se ji držet co nejníže, optimum 50%. Tedy větráním a dostatečným vytápěním, což není úplně snadné. Další možností je pořídit rekuperaci, například lokální rekuperační jednotky do postižených místností, které budou schopny vlhkost regulovat. A za další lze vyměnit okna za kvalitativně mnohem lepší a dohlédnout na správnou montáž.


Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice