Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je třeba postupovat při dělení pozemku. Situace je následovná: rodiče mají dům se zahradou, a na jeho druhém konci probíhá výstavba inženýrských sítí a silnice. Rodiče mají zpracovaný geometrický plán na rozdělení, a máme závazné stanovisko úřadu územního plánování. Prý je nutné to ještě hnát i přes stavební úřad a následně přes katastr. Bylo by možné mi poradit co je třeba ještě doložit na stavební úřad? Děkuji


Odpověď

Dělení podléhá vždy posouzení stavebním úřadem. Tam kde jde o dělení pro budoucí (možnou) zástavbu, tak se vede územní řízení a je nutné vydání závazného stanoviska úřadu územního plánování – ten je zásadní a ten máte. Vlastní řízení se vede podle § 86 § 82 stavebního zákona 186/2006 Sb. (v platném znění) . Důležité je, aby žádost podepsali (podali) všichni spoluvlastníci děleného pozemku.

Začal bych tedy tím, že vyplním žádost, přiložím k tomu geometrický plán a zeptám se stavebního úřadu, co ještě budou potřebovat. Jde o jednu z forem územního rozhodování, můžou chtít projekt s razítkem autorizované osoby. Dalším mailem vám pošlu žádost, ale dá se dohledat na webu MMR nebo i stavebního úřadu.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování