Dobrý den,
na starém RD je již provedeno zateplení fasády polystyrenem o šířce 5cm + síť, tmel a fasáda. Pokud bych chtěl přidat např. dalších 5 cm izolace, musím strhnout fasádu, celou izolaci nebo mohu nalepit na očištěnou fasádu? Jak je to s rosným bodem a bude moci dům ještě "dýchat". Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Současně platná norma ČSN 73 0540-2 požaduje pro obvodové těžké vnější stěny hodnotu součinitele prostupu tepla 0,38 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,25 W/m2.K

Snahou je dosáhnout hodnoty co nejnižší. Lze předpokládat, že součinitel prostupu tepla současného provedení stěn s tepelnou izolací 5 cm se bude blížit hodnotě požadované, tj. 0,38 W/m2.K. Vzhledem k současným a k očekávaným cenám energie je další doplnění tepelnou izolací žádoucí. Tloušťku další dodatečné izolace by měl určit projektant podle požadavku na budoucí vlastnosti stěn. Je nutno vzít v úvahu, že použití silnější izolace by zvýšilo náklady pouze o cenu izolačního materiálu, protože další náklady, např. montážní, budou pro silnější izolaci téměř shodné.

Pokud je stávající fasáda v přijatelném stavu a nevykazuje místa s větším poškozením, není ji nutno odstranit. Další vrstva izolace by se připevnila speciálními hmoždinkami a povrchově upravila obvyklým způsobem.

Nebezpečí kondenzace vodní páry v nejchladnějších místech hrozí zejména tam, kde vznikají tzv. „tepelné mosty“, což jsou místa se zhoršenými tepelně izolačními, např. v místech ocelových nosníků, betonových překladů apod. Toto nebezpečí se omezí jednat pečlivým provedením stavebních prací a pravidelným větráním.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na tepelně izolační omítku uvádím:

Energy Centre České Budějovice