Dobrý den,

vlastníme rodinný dům, kde jsou dvě samostatné bytové jednotky, na každém podlaží jeden. Jeden byt využíváme my jako vlastníci a druhý pronajímáme. Řešíme problém jak správně rozúčtovat spotřebu teplé vody a pak náklady na topení. V objektu je jeden plynový kotel, který slouží pro celý dům.

Odpověď Dobrý den,

vzhledem k tomu, že rozdíly ve spotřebě teplé vody mohou být značně odlišné, nejspravedlivějším způsobem je instalovat vodoměr pro každou bytovou jednotku a podle údajů rozdělit náklady na teplou vodu.

Náklady na vytápění je možné rozdělit vícero způsoby:
Je možné využít §9 zákona č. 67/2013 Sb. a ujednat na úhradu nákladů na vytápění paušální částku.
§ 9. Paušální platba (1) Částku nájemného a částku za služby lze sloučit do samostatné paušální částky, pokud si to strany ujednají. Jako samostatnou paušální platbu lze rovněž ujednat pouze platbu za poskytované služby. V obou případech platí, že platby za poskytované služby se nevyúčtovávají. (2) Písemná dohoda o paušální platbě nemusí být uzavřena se všemi nájemci. (3) Na žádost příjemce služeb má poskytovatel služeb povinnost vystavit pro účely sociálních dávek poskytovaných v oblasti bydlení podrobný rozpis paušální platby s vyčíslením jednotlivých položek za zúčtovatelné služby. (4) U nájmů uzavřených na dobu delší než 24 měsíců nebo na dobu neurčitou nelze do paušální platby zahrnout platbu za dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody a dodávku vody a odvádění odpadních vod; platby za tyto služby se musí vždy vyúčtovat. Pokud nedojde k dohodě o paušální částce, je nutno podle ustanovení §7 odst. (4) písm. g) zákona č. 406/2000 Sb. v platném znění instalovat na každé otopné těleso poměrový měřič spotřeby tepla (rozdělovač topných nákladů), zabezpečit jejich pravidelné každoroční odečítání a vyhodnocování. Podle vyhodnocených údajů pak rozdělovat vynaložené náklady na vytápění způsobem podle vyhlášky č, 269/2015. Pro rozdělení celkových vynaložených nákladů na náklady na vytápění a na náklady na dodávku teplé vody je možno použít rozdělení podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. která stanovuje na vytápění 60% a na přípravu teplé vody 40 % celkových nákladů.
Energy Centre České Budějovice