Dobry den , koupili jsme starsi dum / psotaveny v roce 1920/ , je na kamenne podezdivce , ze 2/3 je podsklepen , zbytek je z cihel . Ze zapadni strany je veranda , kde jsme nechali vymenit stara okna za plastova . pod verandou je maly prostor - drive pry pro slepice , mame novou fasadu , a ted ji potrebujeme natrit . Nicmene jiz drive a i ted se obcas , zvlaste , kdyz je vlhko , nebo prsi , tvori nad zminenym byvalym prostorem pro slepice - vlhky flek -mapa , ktera prochazi skrz zdivo na verandu .Pokud v lete a na jare vetrame , situace neni az tak spatna , v zime je to horsi . Novou fasadu chceme natrit barvou , ale obavam se , ze se bude loupat , nebot problem s vhkosti neni vyresen . kazdy nam radi neco jineho , nekdo rika , cast domu " podriznout " , kologa mi radi vyvrtat otvory a dat nejake silikonove patrony , ktere vytvori chemickou vrstvu a vlhkost pry uz nebude . Co by jste radili Vy .Pokud je treba , muzu zaslat i foto .Dekuji Eva Oliverisuova , estar@lf1.cuni.cz

Odpověď


U starších domů jsou podobné problémy s vlhkostí velmi časté.

Většinou je na vině absence vodorovné hydroizolace, nebo ztráta funkce starých dehtových lepenek, které se tenkrát používaly. Roli může hrát i to, že zde byl kurník a se vzlínající vlhkostí se dostalo do zdiva množství solí (amoniaky), které na sebe vážou vlhkost a vedou k poruchám omítek a nátěrů.

Pokud se problém objevuje sezónně (především v zimě) a veranda je temperovaná, může zde docházet i ke kondenzaci vodní páry obsažené ve vzduchu na chladném vnitřním povrchu provlhlé zdi, která má v důsledku vysokého obsahu vody menší tepelně izolační schopnosti.


Zaručeným způsobem, jak omezit vzlínaní zemní vlhkosti je použití bariérové metody – vložení nové hydroizolace, tedy podříznutí. Injektážní metody v současné době využívají poměrně účinné roztoky, ale jejich působení je pak stejně závislé na dokonalém proniknutí do celého prostoru injektovaného zdiva a vyplnění všech pórů. Nemusí se tedy zdaleka dosáhnout 100% výsledku, obzvláště u zdiva smíšeného nebo se špatnou kvalitou malty.
Č.B.


Po provedení podříznutí je nutno nechat zdivo vyschnout, nejlépe tedy odstranit narušené a zasolené omítky a novou provést až po čase. Doporučení je použít sanační omítku (rozsah nebude plošně velký, sanační omítky jsou drahé) a to v rozsahu 1 m za vlhkostní mapy. Situaci by bylo samozřejmě nutné vidět na místě. Můžete kontaktovat specialistu na odvlhčování a sanace spodní stavby ve Vaší lokalitě. Případné foto a upřesnění technického popisu můžete poslat k nám na eccb@eccb.cz, odpovíme Vám ještě v rámci bezplatného e-mailového poradenství Energy Centra v


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice