Dobrý den, chceme rekonstruovat pronajaté sklepní prostory o rozloze cca 200m čtverečních. sklepy jsou zděné, výška 2,5m a až na horních 20cm podúrovňové. Mají malá do stropu zapuštěná okénka, stěny zdají se vlhké.

Chtěli bychom najít nejlepší (ekologicky i ekonomicky) kombinaci izolací, zateplení a vytápění a odvětrávání. V prostorách by mělo být kulturně vzdělávací centrum pro veřejnost podobné provozem i zátěží čajovně.

Pro izolaci vlhkosti se nám zamlouvá stěrkování, ale máme obavy z kondenzace, protože v prostorách bude přece jen vyšší vzdušná vlhkost.

Tepelné izolace nevíme.

K odvětrávání a vytápění nám byl doporučen nějaký docela drahý systém bez klasických topných těles. Má specielní termoakumulační prvek, který má při odvětrávání ztrátu tepla pouhých2% ostatní teplo vrací a rovnoměrně rozvádí teplo z centrálního zdroje do celých prostor. Neumím si to příliš představit.

Chceme aby se nám návratnost případně vyšších nákladů na vytápění vrátila do 10ti let.

Odpověď

Rekonstrukce sklepních prostor je jak po stránce projektového návrhu, tak vlastního praktického provedení poměrně náročná záležitost. Aby výsledek odpovídal očekávání, neobejdete se bez spolupráce se specialistou v oboru sanace a odvlhčování.

Uvádíte vyšší vlhkost stěn, což je v tomto případě obvyklé. Proto je nutno začít stavebně technickým průzkumem sklepa. Je nutno ověřit a posoudit, jakými zdroji vlhkosti jsou sklepní prostory namáhány, zdali nejsou závady na kanalizaci (splaškové i dešťové), nehrozí zaplavení sklepa nebo kolísání hladiny spodní vody, kterou může být sklep namáhán. Vlhkost uvnitř je významně ovlivněna i okolním terénem a jeho odvodněním. Rovněž se vyplatí udělat sondy pro ověření založení z důvodu rekonstrukce podlah (nová skladba je zpravidla tlustší a tudíž by se mohlo zasáhnout pod úroveň základové spáry a podezdívání základů by pak bylo velmi nákladné). Důležitým podkladem je odběr vzorků zdiva pro laboratorní určení vlhkosti a salinity. Pak bude možno udělat kvalifikovaný návrh odvlhčení a sanačních opatření. V zásadě rozlišujeme dvě metody – buď vložení dodatečných izolací proti vlhkosti (bariérová metoda) nebo provedení systému odvětrání podlah a stěn. Většinou se oba způsoby kombinují s aplikací sanačních omítek, případně dalšími opatřeními.

Provedení hydroizolačních stěrek tedy spadá do první kategorie. Stěrky jsou zpravidla bitumenové nebo minerální. Provedení je nutno svěřit specializované firmě, protože výsledek je závislý na pečlivosti provedení a dodržení předepsaných technologických postupů a detailů. Na podlahy je možno použít i izolační pásy, ať již na bázi modifikovaného asfaltu nebo PVC. Vlastní stěrkování na stěnách je nutno provést na upravený podklad, což je zpravidla omítka odpovídající kvality a soudržnosti, většinou se musí provést nová. Pro zamezení dalšího vzlínání vlhkosti nad plochy opatřené stěrkou se pak navrhuje buď podříznutí zdiva, nebo chemická injektáž.

Metoda odvětrávaných podlah, kanálků a vzduchoizolačních dutin je ověřená a velmi účinná. Spodní provětrávaná vrstva podlahy může být provedena několika způsoby:
- násyp hrubým štěrkem frakce 32-63 mm tl 20 cm a podél stěn uložit flexibilní děrované porubí z PVC o profilu 10 cm, které má ve stěnách přívodní mřížky vzduchu a je zaústěné do svislého stoupacího potrubí (lze využít volný komínový průduch) pro zajištění tahu
- vytvoření dutiny pomocí tvarovek IGLU (www.iglu.cz)
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 60 mm, profilace podobná přepravce na vejce. Desky jsou položeny na upravený povrch terénu. Systém se dodává jako celek. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.
Dutina se vždy navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené mezery v soklové části a jeho odvodem nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt). Pro účinné odvětrání podél stěn je možno vytvořit větrané kanálky. Stěny se pak opatřují sanační omítkou. Vzduchoizolační dutiny lze provést i z vnější strany sklepní zdi pod úrovní okolního terénu, ale to je již finančně velmi náročné. Všechna tato opatření musí navrhovat projektant specialista v tomto oboru.

Pokud jde o tepelné izolace, ty je potřeba navrhnout v souladu s požadavky příslušné normy ČSN 73 0540-2. Návrh opět musí vyjít z konkrétního posouzení a proveditelnosti izolací na místě. Pokud jde o větrání a technické zařízení – jedná se o prostory pro shromažďování osob a musí tedy splňovat příslušné hygienické předpisy na výměnu vzduchu. Ty jsou náročnější, pokud by se v prostoru kouřilo, což asi nebude. Pro provozní úspory lze doporučit osazení rekuperační jednotky. Vlastní vytápění lze řešit jednak vzduchotechnikou, tedy ohřevem přiváděného vzduchu, ale pokud by pro větrání postačil jednodušší systém, pak lze vytápět klasickou otopnou radiátorovou soustavou. Jistě je nutno zvolit vhodné topné médium., což bude záviset například na dostupnosti energií z přípojek pro dům. K systému který Vám byl doporučen se nemohu vyjádřit, potřeboval bych bližší specifikaci a popis.
Otázku návratnosti je nyní těžko posoudit. Propočet lze provést až po přesnější kalkulaci investice. V každém případě i samotné stavební úpravy budou poměrně drahé.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice