Dotaz: Dobrý den,
rekonstruuji rodinný dům a mám dotaz ohledně skladby dřevěného trámového stropu. Zatím jde pouze o trámy na nichž jsou přibity 3 cm silná prkna. Na prknech uvažuji o 4 cm silné kročejové izolaci, dvojité vrstvě sádrokarton. desek a laminátové podlaze.
Zespoda kolmo k trámům chci přibít latě 3/5 cm na které upevním sádrokartonový podhled. Vzhledem k tomu, že několik let budu využívat k bydlení pouze přízemí, a půdu nebudu vytápět, chci nad sádrokartonový podhled mezi trámy přidat ještě tepelnou izolaci z odstřižků skelné vaty které jsou cenově výhodné.
Nevím:
1, - jestli je ve skladbě stropu nutno použít parotěsnou folii a v jaké části stropu, a pokud by byla použita někde v úrovni spodní části trámů, obávám se jestli budou trámy dostatečně dýchat, neboť laminátová podlaha mi nepřipadá dostatečně prodyšná.
2. - dá-li se jako parotěsná zábrana využít tepelná izolace s hliníkovou vrstvou, kterou bych chtěl takto využít i ve skladbě krovu.

za odpověď mnohokrát děkuji

Odpověď

Zateplení stropu pod dočasně nevytápěným podkrovím lze v zásadě provést dvěma způsoby – buď pouhým položením tepelné izolace na podlahu podkroví, nebo vložením izolace nad podhled.

V prvním případě podmínkou je, aby izolace byla dobře paropropustná a skladbu stropu shora difúzně neuzavřela. Proto není vhodný například polystyrén v deskách. Vhodné jsou rohože nebo desky z kamenné vlny (např. Rockwool), které mají i dobré požární vlastnosti. Takto volně položená izolace by se posléze mohla použít na zateplení šikmin podkroví, až dojde k jeho dostavbě.
Pokud je požadavek nyní na půdě chodit, lze použít tuhé desky z kamenné vlny a na ně položit řídký rošt z prken, přes který lze zhotovit jednoduchou prkennou podlahu na sraz (nutné mezery mezi prkny pro větrání). Nebylo by tedy vhodné realizovat již dnes laminátovou podlahu.

Pokud má být podkroví již nyní zcela stavebně dokončeno, bude mít patrně i provedené izolace ve střešním plášti a podhledy. Pak je možné vložit izolaci do stropu nad podhled, jak popisujete, ale má to svá úskalí.
Při vyplnění prostoru mezi trámy izolací dojde k jinému rozložení teplot a tlaku vodních par v konstrukci. To bude z hlediska kondenzace více rizikovější, čím více této izolace bude. Tím bude i v prostoru podkroví nižší teplota. Ke kondenzaci by pak mohlo dojít v podlahových vrstvách – sádrokarton je nasákavý a laminátová podlaha by mohla být velmi poškozena. Bylo by sice možné provést výpočet na kondenzaci vodní páry v konstrukci, bude však velmi nepřesný, mimo jiné i pro obtížný odhad reálné teploty vzduchu v podkroví.
Určitá vrstva izolace ve stropě je však vhodná i z hlediska akustiky – jako pohlcovač v dutině však postačí 4 cm.
Aby se riziku kondenzace předešlo, je nutné osazení parozábrany pod rošt z latí před montáží SDK desek podhledu (bude tedy za sádrokartonem). Podmínkou funkční parozábrany je vysoký difuzní odpor folie, správné vzduchotěsné provedení spojů a omezení počtu montážních průrazů folie. To splní speciální folie a jejich montážní doplňky. Cena této folie je poměrně vysoká, montáž obtížná a vyžaduje značnou pečlivost. Je pravda i to, že dřevěná konstrukce bude ve skladbě uzavřena – měla by se chemicky ošetřit.
Použití jiných materiálů než speciálních parozábran je funkčně nejisté. Proto by bylo lépe vzhledem k investicím zvážit položení nějaké dočasné izolace shora, nemuselo by to být zase tolik, jak předepisuje norma a jak píšu dále – jedná se přece jen o krátkodobé opatření.

Ještě krátce ke stanovení tloušťky izolace - závisí na skladbě a materiálu stávajícího stropu. Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro těžkou konstrukci stropu 0,30 a doporučená 0,20 (W/m2.K). Vás se však týkají hodnoty pro lehkou stropní konstrukci (dřevěný strop a vlastně i podkroví) - ty jsou požadovaná 0,24 a doporučená 0,16 (W/m2.K).

Vzhledem k rostoucím cenám energií je vhodné naplnit hodnoty doporučené. Potřebnou tloušťku dodatečné izolace o součiniteli tepelné vodivosti λ kolem 0,044 W / m.K lze bezpečně stanovit na 24 až 26 cm (především budoucí podkroví). Na celkové schopnosti izolovat se samozřejmě podílejí i ostatní materiály ve skladbě.

Ing. J. Veselý, odborný poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Hořínku,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice