Pěkný den,



chtěla bych se zeptat na skladbu podlahy nad nevytápěným sklepem, který lze větrat. Původní dřevěná podlaha suchá, nepoškozená. Strop sklepa je cihlový, klenbový. V podlaze nad sklepem není moc místa, chceme použít keramzit na vyrovnání, bohužel v co nejmenší množství, a na to položit osb desky ve dvou vrstvách a na to finální povrch vinyl click system. Ve sklepě na strop se budeme snažit dát nějakou tepelnou izolaci, ale vzhledem ke klenbovému stropu to bude komplikované. Může tato skladba podlahy být bez použití parozábrany? Popřípadě kam parozábranu dát?



děkuji za odpověď


Odpověď

Dobrý den,

Pokud bychom jako tepelnou izolaci použili pouze násyp umělého kameniva, nebude tepelná izolace této vrstvy nijak velká. Vzhledem ke klenbě bude proměnná, ale pokud by v průměru bylo například 10 cm, máme varianty:

Příklad umělé kamenivo:

Sypaná hmotnost materiálu je 250 až 600 kg/m3, tepelná vodivost 0,1 až 0,14.

Při vrstvě v průměru 10 cm frakce 8-16 dosáhneme tepelného odporu R cca 0,8 (m2.K/W). Součinitel prostupu tepla celé konstrukce stropu včetně klenby a OSB bude cca U 0,90 (W/m2.K).

Příklad pěnové sklo:

Vhodná frakce do násypu na strop 16-32 mm, tepelná vodivost 0,085.

Takže při vrstvě například 10 cm dosáhneme tepelného odporu R 1,15 (m2.K/W).

Součinitel prostupu tepla celé konstrukce stropu včetně klenby a OSB bude cca U 0,70 (W/m2.K).

Použití pěnového skla by tedy bylo výhodnější.

Pokud bychom porovnali požadavky na tepelnou izolaci s normou:

Normativní požadavky jsou udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro strop z vytápěného prostoru přízemí k nevytápěnému prostoru sklepa minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,30 až 0,20 (W/m2.K).

Je zřejmé, že násyp v tloušťce 10 cm nesplní ani minimální požadovanou hodnotu.

V daném případě by bylo vhodné splnit hodnotu doporučenou.

Toho lze dosáhnout náhradou části násypu nějakou tepelně izolační deskou vhodných vlastností a pevnosti. Například 5 cm desky z extrudovaného polystyrénu XPS, která by byla položena na do roviny stažený pevný podklad. Může být například lehčený polystyrén-beton nebo keramzit-beton, případně i násyp.

Při tloušťce XPS 50 mm a jeho tepelné vodivosti 0,034 bude součinitel prostupu tepla celé konstrukce stropu včetně klenby a OSB cca U 0,60 (W/m2.K). To již zaručí minimální požadavek.

Využít lze i podlahové desky na bázi PUR nebo PIR. Jejich výhodou je, že na sobě mají integrovanou hliníkovou fólii, která plní při přelepení spojů těsnící páskou funkci parozábrany.

Při tloušťce PUR 40 mm a jeho tepelné vodivosti 0,022 bude součinitel prostupu tepla celé konstrukce stropu včetně klenby a OSB již cca U 0,50 (W/m2.K).

Při tloušťce PUR 60 mm a jeho tepelné vodivosti 0,022 bude součinitel prostupu tepla celé konstrukce stropu včetně klenby a OSB již cca U 0,35 (W/m2.K). To již splní doporučení, aniž by se muselo zateplovat zespodu klenby.

V každém případě ať již se použije jakákoli tepelná izolace, vložit na tepelnou izolaci parozábranu spíše doporučuji.

Jiné vhodné materiály jsou například tepelně izolační systémy na bázi dřevovláknitých pevných desek určených pro podlahy s tepelnou vodivostí kolem 0,038 W/m.K, případně i kročejové tuhé desky z minerální nebo kamenné vlny.

Případné zateplení podhledu sklepa lze provést z EPS nebo tuhých desek MV, nicméně postupuje se pracněji po nařezaných segmentech podle poloměru oblouku klenby. Vhodná tloušťka je pak 10 cm pro bezpečné dosažení doporučené hodnoty součinitele U.

S pozdravem

Energy Centre České Budějovice