Dotaz: Dobrý den,
rekonstrujeme rodinný dům a budeme pokládat palubkovou podlahu na dřevěný rošt. Potřebuji poradit co se týče izolace, kročejové izolace a dalších event.vrstev....také co se týče nějaké folie zabraňující prostupu event.pachů z kuchyně a wc-nad nimi pokoje s podlahou na deskovém základu. Event. zda by stačilo zespodu mezery mezi deskami něčím zatmelit,budou natřeny.
V domě budou dva druhy podkladů,na které přijde palubková podlaha.První patro hurdisky, ocelová síť,polystyren zalité 10cm betonu. Přízemí z části vytápěné, z části ne.Druhé patro trámy,deskový záklop. První patro kompletně vytápěné. Děkuji za Vaši odpověď.
David Humpa

Odpověď

V případě stropu Hurdis jde za prvé o dva vytápěné prostory, pokud bude přízemí a patro využíváno současně k bydlení, bude se tedy jednat o prostory se stejnou vnitřní teplotou a stejným režimem vytápění - pak není potřeba vkládat do stropu tepelné izolace ani parozábranu. Strop je ale potřeba řešit z hlediska akustiky. Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (L´nv). Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. Pokud by se jednalo o dva různé byty, musí být vzduchová neprůzvučnost větší než 52 dB. U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. Pro dva různé byty, musí být kročejová neprůzvučnost menší než 58 dB.

Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy. Pokud rošt podlahy položíme přímo na betonovou desku, pak plovoucí podlahu nevytvoříme. Plovoucí podlahy jsou tvořeny vrstvou z tuhé desky z kamenné vlny o tl. 2 až 4 cm, na ně pak je položena „plovoucí podlaha“, která je tvořena například betonovou deskou, armovanou sítí. Tloušťka desky je dána únosností konstrukce, což by měl ověřit statik. Skladba shora by mohla tedy vypadat takto: plovoucí podlaha (palubky) – betonová deska armovaná sítí tl.5 cm – kročejová izolace Rockwool Steprock cca 4 cm – beton. deska nosná. Pokud by strop nevyhověl, lze nahradit betonovou desku lehčí plovoucí podlahou - tzv. suchou technologií, kdy na kročejovou izolaci je položena plovoucí deska z podlahových desek sádrokartonových nebo např. Cetris. Tato vrstva je zpravidla dvojitá – 2 x 12 mm. Vzorové skladby včetně kročejových útlumů najdete například v technické dokumentaci podlah výrobce kročejové izolace Rockwool. Např. na www.rockwool,cz, případně Cetris, nebo je možno kontaktovat regionálního zástupce firmy. U plovoucí podlahy nutno dodržet předepsané detaily – např. oddilatování plovoucí betonové desky od zdí vložením pásku izolace 2 cm. Tato skladba bude mít dobré akustické vlastnosti, především ta s betonovou plovoucí deskou.

V případě stropu nad nevytápěným prostorem bych ještě doporučil provést zateplení nalepením izolace zespodu na podhled nevytápěných místností a to dle požadavků ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Pro strop k nevytápěnému prostoru je požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pak 0,40 (W/m2.K). Do celkové hodnoty při výpočtu součinitele U se započítávají všechny vrstvy skladby stropu, tedy včetně vloženého polystyrénu. Pro splnění požadovaných hodnot bych ještě počítal s cca 6 cm izolace z EPS na strop zespodu.

Pokud jde o dřevěný strop nad patrem, opět zde platí požadavky výše popsané na akustiku stropu (předpokládám, že i zde budou obytné místnosti). Tento lehký strop na tom bude z hlediska útlumu hluku a kročejového hluku špatně, bude tedy lepší podlaha s plovoucí betonovou deskou, to je ale nutno staticky určitě posoudit. Pro dva různé byty by měl skladby navrhnout projektant znalý akustiky.
Pokud jde o šíření pachů, domnívám se že tyto se přes konstrukce šířit nebudou a lepším opatřením než fólie bude účinné odvětrání WC a kuchyně.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Humpo, děkuji za Váš dotaz.
Postupně zhodnotíme strop z desek Hurdis, pak dřevěný trámový strop a různé situace které zde nastávají.

Energy Centre České Budějovice