Dotaz:
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně podlahy na chalupě s vysokou vlhkostí.Chalupa stojí u rybníka a podloží je jílovité. Na podlaze máme beton se stěrkou a na tom přímo zátěžový koberec. Podlaha je studená, ale asi před 5 lety nově vykopaná, vyložená kamenem, štěrkem ve kterém je vývod vzduchu rourou, ale bohužel ne po obvodu. Ráda bych na podlahu použila jiný materiál. Prosím Vás o doporučení vhodného materiálu.
Dále bych se chtěla zeptat ohledně stěn. Tyto máme obložené sádrokartonem, přesto se na sádrokartonu někdy vytvoří plíseň. Pomohlo by, kdyby mezi sádrokartonem a zdí byla nějaká tepelná izolace?
Dosud jsme topili přímotopem, ale rozhodla jsem se pro znovuinstalaci kamen. Mám pocit, že dům, aby nabyl lepší klima, potřebuje pořádně "prohřát" a zároveň provětrat. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Podlaha je studená patrně proto, že při její sanaci nebyla osazena dostatečná vrstva tepelné izolace pod betony. Předpokládám, že nyní již nechcete betony znovu vybourávat, takže jsme omezeni výškou podlah.

Beton má velkou schopnost akumulace, což je v tomto případě nevýhodné, protože dlouho udržuje svou nízkou teplotu. Povrch stěrky je pak rovněž nevýhodný z hlediska tepelné jímavosti. Řešením jak alespoň trochu zvýšit tepelnou pohodu na podlaze by bylo doplnění tepelné izolace a volba povrchu, který nebude odvádět teplo. Předpokladem je, aby podlaha a okolní stěny byly suché. Vzhledem k tomu, že je nežádoucí zvedat příliš podlahu v místnostech, musíme použít izolaci, která bude mít co nejlepší izolační vlastnosti. Na výběr jsou extrudované polystyrény XPS (součinitel tepelné vodivosti λ 0,029), šedé podlahové polystyrény (λ 0,031), nebo polyuretanové desky PU (λ 0,025). Při tloušťce izolace z PU 2 cm a prkenné podlaze zvýšíme tepelný odpor podlahy téměř o R=1,0 (m2.K/W). Při 3 cm této izolace o 1,3 (m2.K/W). Tím se sice nedostaneme na požadovanou úroveň izolace dle ČSN, ale únik tepla snížíme. Zvýšení podlahy bude o 4,5 až 5,5 cm.

Pokud jde o plísně na obložení stěn sádrokartonem – tvoří se v důsledku kondenzace vlhkosti na povrchu obkladu (celá konstrukce prochládá) a dále proto, že vysoká vlhkost bude i v dutině mezi zdivem a obkladem a ta pak ovlivňuje i vlhkost poměrně nasákavého sádrokartonu. Sanace vlhkého zdiva systémem předsazených stěn má řadu záporů. V první řadě se tím neřeší příčina vysoké vlhkosti zdiva, ale „léčí“ se jen následek. I v případě, že se předstěny provedou zděné, často je jejich vlhkost také vysoká. V některých pramenech se doporučuje, provést perforaci přiložené stěny dole u podlahy a pod stropem, aby dutina mohla provětrávat přes interiér. To je však velmi nebezpečné z toho důvodu, že vlhký teplý vzduch kondenzuje v dutině na vnější zdi a spóry plísní se pak dostávají se vzduchem do obytné místnosti. Variantou je provedení omítek na nopovou fólii s tkaninou (jedná se o ucelené systémy, najdete je na webu), ale i zde varuji před propojením dutiny s interiérem. Toto provětrání lze například provést přívodem vzduchu z chodby a odtahem na prázdnou půdu jako dočasné řešení.

Řešení s vložením izolace do dutiny je pak klasickým příkladem provedení vnitřního zateplení. To lze provést za předpokladu, že zabráníme prostupu vodní páry do izolace kvalitní vnitřní parozábranu a za druhé – zdivo nebude vlhké. Jinak dosáhneme toho, že konstrukce bude namáhána jek kondenzovanou vlhkostí z interiéru, tak i vzlínající vlhkostí zespodu.

Pokud jsou obvodové zdivo a omítky opravdu výrazně vlhké, je nutno provést taková opatření, která jejich vlhkost sníží. Řešením by například mohlo být provedení aktivně větrané plošné dutiny z vnější strany objektu (provedení je popisováno v jiných odpovědích v této rubrice) systémem desek IPT. Druhou možností je provést větrací kanálek uvnitř, tedy proříznout betony jen v pruhu podél zdi a kanálek provést například zděný a shora dobře tepelně izolovaný (alespoň 14 cm EPS), aby nebyla ochlazována podlaha. Provětrání kanálku provést přívodními otvoru v soklu a odtah svislým potrubím nebo komínem nad střechu, aby byl zajištěn tah. Vlhké omítky je potřeba odstranit a až zdivo vyschne, provést nové sanační, tedy nevracet se k vnitřnímu obkladu. Sádrokarton s plísní je potřeba tak jako tak zlikvidovat. Pořádné větrání prostřednictvím topení kamny bude pro chalupu velkým přínosem.

Dobrý den paní Štádlíková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice