Dotaz: Dobrý den. Mám základovou desku garáže o 25 cm níže, než v domě, kvůli sklonu pozemku a mám dotaz na skladbu podlehy v garáži, když nemusím řešit stejnou výšku podlahy jako v domě. V projektu je v dome 80mm polystyrenu v podlaze ale budu davat 100mm. Nad garáži je obytná místnost. Celý dům včetně garaže má obvodove zdi 300mm Poroterm a 15 cm mineralni vata.
Vyplatí se dávat do podlahy garáže stejně silnou izolaci jako v domě v přízemí (není podsklapeno) nebo je možné ušetřit na výšce podlahy v garáži a dát tenší izolaci a popř. zaizolovat strop garáže. Nebo izolaci v garáži vypustit úplně a případně izolovat jenom strop. V zimě bych chtěl v garáži mít teploty kolem 15°C.
Děkuji za radu i názor.

S pozdravem

L. Červený

Odpověď

Garáž jako taková vytápěná být nemusí, ale pak je nutno řešit její odizolování od vytápěných částí domu. Pokud ji budete temperovat na 15°C například z důvodu, že ji budete často využívat jako dílnu, pak bude vhodnější regulovat teplotu v garáži v době nevyužívání nad 0°C (aby nezamrzlo topení) a vytápět jen v případě pobytu.

Tomu je potřeba pak přizpůsobit i volbu tepelných izolací, které budou navrhovány v různých konstrukcích dle požadavků normy. Vlastní garáž bude považována za částečně vytápěný prostor. Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená.

Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu částečně vytápěného prostoru k zemině 0,85 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,60 (W/m2.K). Hodnota U požadovaná pro strop a stěnu z vytápěného prostoru k částečně vytápěnému prostoru je 0,75 (W/m2.K) a doporučená 0,50 (W/m2.K). Pokud by se uvažovalo s rezervou na to, že garáž nebude vytápěná vůbec, bylo by to U požadovaná 0,60 (W/m2.K) a doporučená 0,40 (W/m2.K).
Pokud se tedy jedná o podlahu garáže, pro doporučenou hodnotu je potřeba vložit 6 až 8 cm tepelné izolace na bázi EPS (uvažuji λ 0,042 W/m.K).

Zateplení stropu garáže (předpokládám keramický strop a podlahu v obytné místnosti s kročejovou izolací) by mělo být pro splnění doporučené hodnoty provedeno nalepením izolace na strop v tloušťce 6 až 8 cm. Stěny garáže k obytným místnostem se stěnou Porotherm 30 P+D (U dle výrobce 0,70 W/m2.K) by bylo nutno zateplit 4 až 6 cm tepelné izolace. Je-li mezi garáží a vytápěnou místností jen tenká příčka, mělo by být toto zateplení větší, kolem 8 cm tepelné izolace. Zateplení se provádí z chladnější strany, tedy na stěně garáže.
V případě, že by v budoucnu nebyla garáž vytápěná vůbec, doporučuji dát izolací o něco více již nyní, tedy na úroveň doporučených hodnot dle normy pro nevytápěný prostor. Na strop garáže tedy 8 cm izolace a na stěny rovněž.

Ještě k vašemu záměru vložit 10 cm izolace do podlahy přízemí - pro podlahu vytápěného prostoru k zemině je minimální hodnota U 0,45 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K). Pro splnění doporučené hodnoty by bylo potřeba osadit alespoň 14 cm izolace na bázi EPS (součinitel tepelné vodivosti λ 0,042). V případě že je málo místa pro větší tloušťku, lze použít extrudované polystyrény XPS (λ 0,029), nebo šedé podlahové polystyrény (λ 0,031), kde pak postačí zmiňovaných 10 cm pro splnění doporuční normy. Nutnou podmínkou je dále dobré zaizolování detailu soklu, tedy protažení tepelné izolace pod terén alespoň 80 cm (provádí se z XPS), navazující na zateplení fasády. To je 15 cm, takže na sokl a základ by se mělo použít 10 až 12 cm izolace na bázy XPS.

Dobrý den pane Červený, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice