Dotaz:
Zateplení betonové podlahy
Prosím o radu jak zateplit betonovou podlahu v pokoji nad průjezdem.Strop průjezdu je zateplený polystyrénovýma deskama. Existuje nějaká podlahová krytina např. linoleum nebo PVC které by podlahu zateplilo?

Odpověď

To, že v pokoji nad průjezdem pociťujete tepelnou nepohodu bude zapříčiněno tím, že tepelně izolační schopnost současné stropní konstrukce nebude velká a patrně bude daleko za hodnotami současné normy. Škoda, že nezmiňujete tloušťku polystyrénu a skladbu stropu průjezdu.

Pokud bychom měli vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2 - norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop s podlahou nad venkovním prostorem je požadovaná hodnota U 0,24 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). To jsou hodnoty, které odpovídají v případě betonového stropu, potřebným tloušťkám tepelné izolace na bázi polystyrénu na podhledu průjezdu od 18 do 26 cm. Taková tloušťka zde zřejmě nebude.

Pokud by se jednalo o uzavřený nevytápěný prostor (s těsnými vraty), je zde požadovaná hodnota U 0,60 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,40 (W/m2.K). To by odpovídalo potřebné tloušťce polystyrénu 8 až 12 cm. Pokud se ale teplota v průjezdu blíží venkovní teplotě, tedy pod bodem mrazu, určitě doporučuji provést ještě další zateplení na straně stropu průjezdu přidáním takové vrstvy izolantu z EPS, aby se výsledná tloušťka blížila ke zmíněným 26 cm. Toto řešení bude z hlediska úspory tepla nejvýhodnější. Vždy se doporučuje zateplovat zvenku než zevnitř, a to jednak z důvodu využití akumulace tepla v zateplené konstrukci a také výhodnějšímu uspořádání materiálů z hlediska kondenzace vodní páry v konstrukci.
V případě že v průjezdu nelze z nějakého důvodu na izolaci přidat, lze provést některá opatření v podlaze, ale betonovou podlahu samozřejmě nechcete vybourávat, takže jsme limitováni možným zvednutím nášlapné vrstvy podlahy. Položení lina nebo PVC však tepelný odpor podlahy nezvýší. Při zateplení shora řešíme tedy jenom „jakési vylepšení“ a závislí budeme na tom, o kolik cm lze podlahu zvednout. Tedy čím se vejde izolace více, tím lépe, ale záleží i na vlastnostech izolačních materiálů. Důležité tedy je, zvolit takový typ izolačního materiálu, který bude mít co nejlepší izolační vlastnosti. To splňují například desky z extrudovaného polystyrénu, u kterých uvádějí výrobci součinitel teplené vodivosti λ od 0,028 do 0,032 W/m.K.

Skladba by se pak mohla provést takto: Na stávající betonové konstrukci by patrně musela být provedena samonivelační tenkovrstvá stěrka, aby byl podklad rovný. Pak výše zmíněné izolační desky a to alespoň v tl. 2 cm (vejde-li se více, tím lépe, ale jde o to, o kolik cm lze zvednout úroveň podlahy). Na izolaci se pokládá nosná vrstva z podlahových desek – pro úsporu tloušťky zase volit co nejtenčí skladbu. Zde se používají buď sádrokartonové podlahové desky (v dvou vrstvách) nebo desky Cetris, případně OSB desky. Lze i v jedné vrstvě, pokud je spojování na pero a drážku. Pak je vhodné použít koberec. Celková tloušťka zvednutí podlahy při 2 cm izolace je pak do 5 cm. To je potřeba zvážit s ohledem na dveře a přechody různých výšek podlah. Místo extrudovaných polystyrénů lze použít desky z pěnového polyuretanu. Zde uvádí výrobci součinitele teplené vodivosti λ od 0,023 do 0,030 W/m.K. Například při použití 2 cm izolace s λ 0,025 W/m.K a započtením vlivu desky (např. OSB) se dosáhne zvýšení tepelnému odporu o 0,85 m2.K/W, což odpovídá např. zdi z plných cihel 40 cm. Při použití koberce se pocit tepla zvýší. Pod tepelnou izolaci je ještě možno pro vylepšení vložit termoreflexní folii, například Sunflex Floor, která se používá pro zlepšení účinnosti podlahového topení. Nebo Sunflex Foam, která je určena pod plovoucí podlahy. Tyto folie jsou schopny svou odrazivou vrstvou vrátit část radiační složky tepelného toku zpět do podlahy. Zázračné materiály neexistují, ale technický pokrok se rozvíjí, například na bázi využití vakua. Izolace s vakuem již jsou k dispozici, cena je však vysoká.

S pozdravem, Ing. J. Veselý, poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Šmídová, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice