Dotaz: Zdravím Vás, mám dotaz na izolaci podlahy půdy staršího domku, jedná se o okál z roku cca. 1975. Mám již zakoupenou izolaci. Avšak teď řeším problém, samotné dřevotřískové desky této podlahy jsou lepené k trámům. Údajně je samotný strop s podlahou lisován jako jeden díl. Vím že je možnost nafoukat izolaci do tohoto prostoru mezi stropem patra níže a deskou podlahy půdy, zde je prostor asi 12cm. Chci se však zeptat na další možnost - mohu vyřezat jednotlivé desky okolo jednotlivých trámů, vložit již zakoupenou izolaci a zpětně desky zatlouci již za pomocí hřebíků??? Jednotlivé trámy jsou vzdáleny od sebe 35cm a každý tento trám je síly 4,5cm a v prostřední části půdy bývá ještě zesílen asi 1m dlouhým trámem, který je opět přilepen ke stávajícímu trámu. Mám tedy dotaz zda je tato volba možná, nebo může dojít k porušení statiky. Popřípadě prosím poraďte na koho bych se mohl obrátit, přece jenom tyto první dřevostavby - okálového typu, ty jsou již dávno za námi, díky za odpověď.

Odpověď

Rozhodně bych nedoporučil vyřezávání horního záklopu stropních panelů OKAL z dřevotřískové desky.

Jednak je pravděpodobné, že konstrukce panelu tvoří staticky jeden celek. Neznám podrobně konstrukční řešení stropu, ale je možné obrátit se na výrobce. Konkrétně na technické oddělení RD Rýmařov, tel.: 554252111, nebo www.rdrymarov.cz, info@rdrymarov.cz.
Druhým argumentem je, že vyplnění mezery 12 cm v panelu tepelnou izolací nepostačí pro splnění požadavků současné normy na tepelné izolace. Aby bylo dosaženo doporučeného tepelného odporu, musela by se tak jako tak přidat tepelná izolace ještě shora. Připadá mi pak rozhodně méně pracné řešit zesílení konstrukce nad stávající podlahou a to zvednutím podlahy půdy.

Pokud není dutina 12 cm v panelu nyní vyplněna izolací, bude tepelně izolační schopnost současné stropní konstrukce bude velmi malá. Při návrhu dodatečného zateplení stropní konstrukce pod nevytápěnou půdou se vychází z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K).

Do celkové hodnoty tepelné izolace se započítávají současné vrstvy skladby stropu. Orientačně spočteno je současná hodnota součinitele prostupu tepla stropu bez tepelné izolace U kolem 1,2 (W/m2.K). Pro splnění požadovaných hodnot dle současné platné normy je nutno počítat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tl. alespoň 14 cm, ale pro dosažení doporučené hodnoty U dle ČSN 20 cm.
Jako izolaci je vhodné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny (Orsil, Rockwool, Ursa) volně položené na současnou podlahu půdy. Tento materiál má optimální difúzní vlastnosti z hlediska prostupu vodní páry. Skladba se nesmí shora uzavírat folií, která by působila jako parozábrana a mohlo by docházet ke kondenzaci v izolaci. Vodním parám z interiéru, které prochází stropem, je nutno umožnit volný odchod, nutno zajistit i odvětrání půdy. Nejsou vhodné jsou materiály s vysokým difúzním odporem, například polystyren.

Provedení podlahy pro využívání půdy je tedy nejlépe provést buď vložením izolace do dřevěného roštu, který bude shora zaklopen prkny na sraz. Rošt je vhodné udělat křížový (tedy použít izolaci v rolích 2x12 cm). Druhou možností je použít tuhé desky z kamenné vlny a prkennou podlahu na ně položit (jakási „plovoucí“ podlaha). To je vhodné, nebude-li podlaha půdy příliš zatěžována a výhodou zde je souvislý průběh izolace bez přerušení roštem. Na tuhé izolační desky je položen rošt z prken ve vzdálenostech cca 0,5 m a přes ně kolmo se přivrutují opět prkna na sraz (vynechat mezery). Pokud nutno řešit jen přístup na střechu, lze pouze pochozí lávkou. Desky typu OSB na vrchní podlahu nejsou vhodné, působí zde jako parozábrana, neboť mají velký difúzní odpor. Mimo izolací vláknitých je možno použít i jiné vhodné materiály, například buničitou izolaci Climatizer.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Musile, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám se za opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství

Energy Centre České Budějovice