Dotaz: Dobrý den, chystám se zateplit podlahu v podsklepeném přízemí nalepením polystyrenu na strop sklepa. Sklep má starou, celkem soudržnou klasickou omítku vybílenou zřejmě vápnem. Jaké lepidlo bych měl na polystyrenové desky (10.cm) použít, aby držely na tomto podkladu ? Kotvící plastové kotoučky nechci používat, kvůli problematickému vrtání bo betonového stropu. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Rozhodujícím faktorem pro kvalitní nalepení desek EPS na podhled bude soudržnost podkladu. Pokud bychom se inspirovali technickými požadavky na provádění vnějších kontaktních zateplovacích systémů (VKZS), tak požadavky na podklad systému řeší například Technická pravidla, kritéria a směrnice CZB 2001 Cechu pro zateplování budov. Zde se uvádí pro rovinnost maximální odchylka ±10 mm /2 m a dalším kritériem je soudržnost, kde se uvádí 80 kPa. Stávající omítku tedy bude třeba očistit od nesoudržných nátěrů a pokud zde jsou místa, která by na stropě nedržela, bude nutno je nahodit znovu.

Vlastní lepidlo bych použil dle doporučení výrobců stavební chemie nebo přímo výrobce zateplovacího systému. Kontaktujte tedy techniky například z firem Terranova, Baumit, Caparol apod. Kotvení hmoždinkami patrně nebude nutné, protože systém je zatížen jen vlastní vahou, která je velmi malá. Pracovníci z uvedených firem budou mít i praktickou zkušenost, co se osvědčilo při provádění. Pokud bude doporučeno přikotvení, nebude patrně nutno jej provádět tak hustě jako na fasádě.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Pavlíku, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám se za opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice