Dotaz: Dobrý den. Četl jsem Váš článek o kvalitě slunečních kolektorů. Zajímalo by mě, zda mi můžete doporučit konkrétní fyrmy, abych nenaletěl.
Chtěl bych využívat klektory na ohřev TUV a přitápění do domu přibližně v době duben - říjen. Děkuji za případnou radu Jiráček

Odpověď

Energy Centre Č. Budějovice je Energetickým konzultačním a informačním střediskem (EKIS) a tedy nezávislou poradenskou organizací, která nemůže doporučovat žádného konkrétního dodavatele nebo konkrétní výrobek.

V současné době je možno, podle programu "Zelená úsporám", žádat o dotace na využívání obnovitelných zdrojů energie a na realizaci opatření na úspory energie v oblasti bydlení. Jedním z možných opatření je i instalace solárně-termických kolektorů na rodinné a bytové domy. Tento program je uveřejněn na www.zelenausporam.cz. Součástí programu je i seznam odborných dodavatelů a seznam výrobků a technologií. Uvedení dodavatelé prokázali požadovanou úroveň služeb a uvedené výrobky mají požadovanou kvalitu a splňují tak požadavky pro poskytování dotací. Z uvedených seznamů je proto možno vybrat kvalifikovaného dodavatele a kvalitní výrobek a to i pro případ, že nebude podána žádost o poskytnutí dotace.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice