Dotaz:
Snížení stropů v činžovním domě Bydlím v domě s vysokými stropy rád bych je snížil cca o 80 cm na běžnou výšku asi 265 sádrokartonovou konstrukci,nad náma je další byt .Když to provedu budu vytápět menší objem vzduchu a tím snad i ušetřím,topím sám turbokotlem.Je nutná pározábrana a izolace nad podhled ,nebo není .Nebo stačí parozábrana?
>

Odpověď

Pokud je nad Vámi vytápěný byt, tedy prostor se shodným teplotním režimem a vytápěním, pak zde požadavek na tepelnou izolaci není.

Rovněž z hlediska kondenzace a prostupu vodní páry zde nebude docházet k ohrožení konstrukce. To by se týkalo situace, kdyby nad stropem byl nevytápěný prostor, například půda, nebo by se již jednalo o střešní plášť do venkovního prostoru. Vodní páry vždy procházejí z teplého vnitřního prostředí do chladnějšího exteriéru.

Ovšem v případě, že nad SDK podhled osadíte větší vrstvu tepelné izolace (pokud chceme ušetřit na vytápění, tak je to nutné) vznikne nad ní o něco chladnější dutina, která bude ochlazována z boční venkovní stěny – zdivo domu bude patrně z plných cihel, tedy nepříliš izolující. Prostor bude dotován pak jen „teplem“ z horního bytu. Je pak určité riziko, že by v chladnějších rozích dutiny (na obvodové stěně) mohlo docházet ke kondenzaci. Z tohoto důvodu by pak bylo lépe pod tepelnou izolaci parozábranu vložit. Samozřejmě je nutné její vzduchotěsné provedení a to i pečlivým utěsněním po obvodu u zdi. Tepelná izolace s podhledem bude dobře plnit i funkci akustickou, tedy zvýšení vzduchové neprůzvučnosti stropu.

S pozdravem,
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice