Dotaz: Prosím o radu, Máme zájem o solární systémy k přitápění, příp.ohřevu vody. Měníme po 20.letech kotel na uhlí, máme i topení na el.-přímotop, který používáme v příp.nemoci, nebo nepřítomnosti ve větší zimě.Kotel už je koupený, tak se nedá nic dělat. Chceme vědět, jak "pomoci" el.kotlu kombinovat sol.energii. Máme dům s velkou střechou hliník.plech.krytina obrácena na jih.Důležité jsou pro nás nákl., víme o možnosti dotací. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Solární systémy lze s výhodou využít jednak pro ohřev teplé užitkové vody (TUV), variantně lze systém, je-li náležitě rozšířen, využít i pro přitápění.

V prvním případě pro ohřev TUV je systém dimenzován pro danou potřebu teplé vody. V případě běžné rodiny se navrhují zpravidla 2 až 3 solární panely se solárním zásobníkem TUV o objemu 200 až 300 l vody. Tento systém je zpravidla oddělen od topné soustavy. Zásobník však může být kombinovaný – v případě že nejsou solární zisky, voda se dohřívá elektricky, nebo například samostatnou větví z kotle. Dohřev přes kotel se vyplatí v případě vytápění levnějším palivem, například dřevo nebo uhlí. Dosahuje se úspory nákladů na ohřev TUV 65% až 70%. Cena instalace se pohybuje kolem 120 až 140 tis. Kč, návratnost je 10 až 15 let v závislosti na tom, zda byla využita dotace. Ta činí v roce 2008 50% ze započitatelných nákladů, max. výše dotace je 50 tis. Kč. Na dotaci není právní nárok, ale doporučuji se o ní pokusit. Žádat se může zpětně až do roka a půl po uvedení zařízení do provozu. Podmínky dotací naleznete na www.sfzp.cz (Státní fond životního prostředí) v oddílu dotace – Přílohy II. Jedná se o program 1.Ab

Pro druhý případ, kombinace s vytápěním, platí obdobné podmínky dotací. Jedná se o program 1.Ac, rozdíl je v maximální výši dotace, kde je to 60 tis. Kč. Při této instalaci se zpravidla navrhuje 6 až 8 kolektorů, akumulační nádrž je již o větším objemu (850 až 1500 l, nebo i více) a je součástí otopné soustavy. Slouží jednak k akumulaci tepla ze solárního systému, ale i z kotle. Jako rezerva je možno dohřívat i elektricky. Součástí nádrže je ohřívač TUV. Zde je potřeba počítat s daleko vyšší investicí, kolem 250 až 350 tis. Kč. Úspora nákladů na ohřev TUV je jako v prvním případě (70%), na vytápění kolem 15%. Výhodou systému je zde komfort. Nemusí se denně zatápět, v přechodném období může systém pro vytápění domu i stačit. V době nepřítomnosti zajistí temperaci. Přebytky v létě mohou sloužit pro venkovní bazén.

Pokud jste vyměnili starý kotel na uhlí za kotel na biomasu, který splňuje kritéria dle podmínek dotací SFŽP, pak je možno požádat o dotaci na tento ekologický kotel v rámci programu 1.Aa výše uvedeného dotačního titulu. Kotel musí být certifikovaný a dosahovat požadovaných technických parametrů. Požádat lze rovněž zpětně.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Taláčková. Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice