Soused mě na jeho zatíženém pozemku věcným břemenem inženýrských sítí - kdekoliv na jeho pozemku. Kde nám vedou sítě, přetrhl elektrický kabel a souhlasil jsem s opravou, když dodá platnou zprávu o opravě. Tu sice přinesl, ale lživě tam uvádí, že naše sítě nesplňují normu ČSN 333320. Mohu dokázat na fotu že lže. Dále na zprávě není uvedené jméno opraváře, razítko a podpis. Když by se později kabel porouchal, nemohu neadekvátní zprávu ani použít při reklamaci. Soused se jen směje a nechce nám adekvátní zprávu poskytnout. Co mám dělat? Děkuji Pavel

Odpověď Rada pro všechny ostatní, mít přístup nebo přípojky zajištěné věcným břemenem po soukromém pozemku je právně dostačující, ale milionkrát je lepší hledat dražší řešení a soukromým pozemkům se vyhnout.

Rada pro Pavla: můžete dávat trestní oznámení na neznámého pachatele, můžete jít k soudu, můžete napsat na stavební úřad… rychlá pomoc nebude. Nevím, najít zkušeného právníka a zkusit dospět k uzavření nové smlouvy o služebnosti. Ovšem takto nastavený sousedský vztah se asi bude podobnými případy zaplňovat opakovaně.

Nenašel by E.ON nebo někdo podobný jinou trasu a takovémuto sousedovi se vyhnout? Bude vás to stát peníze, ale nebral bych to jako prohru, ale jako výhru?

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování