Dobrý den,



prosím o radu: sousedi přes silničku mají prales. Už se několik let snažíme, aby alespoň udržovali stromy okolo nízkého napětí. Bohužel vzrostlé Douglasky nechtějí nijak zkrátit, ty se už naklánění k nám. Jsme na písku a tak máme strach nejen o majetek,ale u o provoz a zdraví. Až letos konečně nechali ořezat ty nálety listnaté. Jehličnany né. To že máme neustále plné okapy neřešíme. Bohužel ani ČEZ je nedonutil k ořezu. Je nějaká možnost?



Děkuji Vrbatová


Fotky


Odpověď

Toto samozřejmě není dotaz z pohledu stavebního zákona. Spadalo by to do oblasti občanského zákoníku, ale opět bych asi na vašem místě začal písemnou korespondencí s ČEZ. Prostor kolem vedení musí být z hlediska jejich předpisů volný.

To ostatní, nejste zřejmě přímí sousedi, vaši právní polohu oslabuje. Ruto problematiku řeší občanský zákoník 89/2012 Sb. v platném znění, § 1013 až §1021. Zkuste si to na internetu pečlivě nastudovat ale požádejte MěÚ odbor životního prostředí o místní šetření přímo na místě. Prostě snažte se působit dojmem, že se chystáte na právní řešení. Do protokolu přesně popište, z vám způsobuje starosti a z čeho máte obavy. Reagovat by měl i vlastník té komunikace. Na základě sepsaného protokolu, bych teprve zvažoval další kroky…

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování