Dobrý den, maminka bydlí ve starším rodinném domku. Domek má dvorek, který je vybetonovaný a je zde kanál. Za půlkou zdi dvorku (nevím, zda je zeď v majetku maminky či sousedů) je zahrada sousedů a za druhou půlkou zdi dvorku je postaven dům sousedů. V létě sousední dům odkoupili noví majitelé a ti si nyní stěžují, že v místnosti u zdi dvorku mají mokro. Požadují po mamince opravu dvorku a odizolování plochy u zdi. Na dvorek se byla podívat stavební firma, opravu by provedli odstraněním pásu betonu u zdi, vyštěrkováním a trubkami a vanou na odvod vody do kanálu. Kanál by měl být funkční. Protože maminka žije sama a má malý důchod, chci se zeptat, zda je to její povinnost takovouto opravu provést a nést na toto náklady sama nebo by toto měli hradit nebo se alespoň spolupodílet sousedé? Děkuji velice za odpověď.


Odpověď

Tohle je častý problém…. Možná na vašem dvorku nefunguje všechno jak by ideálně mělo, jenže obvodová zeď souseda musí mít vodorovnou hydroizolaci, která brání vzlínání a k zavlhání jejich zdi. Takže by především měli oni řešit svoji zeď a vy byste jim určitě umožnili přístup. Udělat úpravu jen na vašem dvorku by vám to musel soud….

Ale uvažujte prakticky, válka sousedů je strašlivá věc a už za první republiky se občas sousedi zastřelili. Zkusil bych požádat stavební úřad o místní šetření a tam písemně do protokolu navrhnout, co je potřeba udělat, ale i úpravu sousedovy zdi, její podříznutí, podbourání a vložení hydroizolačního pásu. Uvidíte, co na to technik úřadu, ale bez nějakého písemného záznamu (to pro budoucnost) bych nic moc nedělal.

Čili shrnu to, být ochotný, vstřícný, ale i vy si udělejte hydroizolační úpravu.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování