Dobrý den,
zajímá mne Váš názor na níže nastíněný problém.

Podal jsem na MÚ, odbor výstavby podnět ve věci odstranění nepovolených staveb. Sousedka má garáž, jejíž opěrná zeď je přesně v hranici, ale spíše střechou již v mém pozemku. Tuto stavbu polil před 30 lety MNV. Dále má hned vedle dvě kůlny, které jsou 30 cm od zídky mého plotu, jsou postaveny bez povolení, svépomocí. Dal jsem podnět proto, že je udržují z mého pozemku bez mého souhlasu o vstup na něj, kůlny mí stíní a jsou nevábného vzhledu. Dal jsem podnět k odstranění či uvedení do souladu s platnými předpisy.

Vedoucí odboru výstavby mi odpověděl. že garáž je povolena a kůlny jsou tam 30 let a tudíž ýe stavby jsou legální. Odvolává se na letecké snímky a digitální mapy obce.

Mám dotazy: jak postupovat při výstavbě plotu v místě kde je garážová opěrná zeď sousedky a střecha zasahuje ke mně na pozemek, dále jak daleko dle zákona mají být kůlny od mého plotu a jak mají být vysoké, aby mi nestínily. Jak postupovat dále při nesouhlasu s vyjádřením vedoucího OV MÚ, který nic tímto neřeší, jen to odhodil ze stolu, navíc informuje sousedku o mé písemné komunikaci s ním v jiné choulostivé, sousedské záležitosti a informuje je o stavu nemovitostí mé sestry, která je v jiné obci ale v jeho působnosti jako staveního úřadu.

Domnívám se, že pan vedoucí překračuje své pravomoci, jak již uvádímvýše, nic neřeší. Je jasné, že při leteckém snímkování či digitalizaci nejsou dva metry rozdílu žádná míra.

Dále mám dotaz, zda je nutný můj souhlas kke tvaru střechy a výšky při úpravě domu, který se nachází přes ulici. Zárověň mají vchod přímo z ulice, nadkrytý čtyřmi kuřími nožkamia štítovou střechou jako v Mrazíkovi. Přitom celá ulice má vchody do nemovitostí z bokuToto provedli v roce 2007.To je ten případ, o kterém byla informována sousedka s garáží, aniž by se jí týkal...

Co se týče mé plánované přístavbyx o jedno patro plus hůru, jak je to se souhlasem sousedů po stranách a naproti mé nemovitosti? musím je žádat o souhlas? Jaká musí být vzdálenost vysazeného stromu od plotu?

Děkuji za Vaše vyčerpávající odpovědi

Odpověď

Souhlas vlastníka sousední stavby v řízení o umístění stavby a stavebním povolení nutný není. Tento soused je však účastníkem řízení, a má právo se v řízení vyjadřovat, uplatňovat námitky, atd.
Pokud máte za to, že stavební úřad I. stupně je nečinný, je možné podat stížnost na nečinnost nadřízenému správnímu orgánu.
Nezdaří-li se sjednat nápravu cestou podnětů na stavební úřad, je možné podat i občanskoprávní žalobu u civilního soudu a domáhat se nápravy soudní cestou.
Pokud je na Vašem pozemku umístěna cizí stavby bez Vašeho souhlasu, lze se domáhat nápravy soudní cestou.
Strom by měl být na pozemku umístěn tak, aby nedocházelo k obtěžování souseda imisemi (spad listí, zastínění atd.).

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková