Dotaz: Dobry den, větve sousedovic stromů-ořechů se šoupou o náš dům, ničí nám fasádu a se sousedama není rozumná řeč, nelze se s nima dohodnout. Jak jinak máme postupovat?

Odpověď

Vážená paní Šilhánková,
k Vašemu dotazu týkajícího se sousedských sporů Vám sdělujeme následující:


Úpravu tzv. sousedského práva obsahuje ust. § 127 zák. č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění. Dle ust. ods. 1 tohoto paragrafu je vlastník věci povinen zdržet se všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Zákon dále příkladmo uvádí, co se rozumí pojmem obtěžovat jiného nebo ohrožovat výkon jeho práv (ohrožování sousedovy stavby nebo pozemku úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené, obtěžování sousedů hlukem, prachem atp.) a mj. stanoví, že vlastník pozemku nesmí nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek. Zákon tedy tomu, na jehož pozemek větve přesahují, zakazuje odstranit je.



Občanský zákoník umožňuje za splnění podmínky, že došlo ke zřejmému zásahu do pokojného stavu, možnost domáhat se ochrany u příslušného orgánu státní správy, který může předběžně zásah zakázat, nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav. Tato možnost přichází v úvahu, pokud jde o zásah zřejmý a zároveň pokud zde dříve pokojný stav existoval (např. soused se o strom dříve staral a náhle své chování změnil). Pak se lze domáhat ochrany pokojného stavu u příslušného obecního úřadu. Tím není dotčeno právo domáhat se ochrany u soudu.


Občanský zákoník v ust. § 415 dále stanoví, že každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí. Ten, komu škoda hrozí, je povinen k jejímu odvrácení zakročit způsobem přiměřeným okolnostem ohrožení; jde-li o vážné ohrožení, má ohrožený právo se domáhat, aby soud uložil provést vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící škody. Pokud tedy větve stromu, který vyrůstá z pozemku vlastněného Vaším sousedem ničí fasádu Vašeho domu, pak si Váš soused počíná v rozporu se zákonem, neboť na Vaší straně dochází ke škodě na majetku a Vy jste povinna k jejímu odvrácení zakročit způsobem přiměřeným okolnostem, aby se předešlo škodám ještě větším.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář