Dobrý den. Do bytu pode mnou se ve tři roky staré novostavbě konečně nastěhovali sousedé a v ložnici slyším, jak se večer baví, šoupou zřejmě posuvnými dveřmi - nedá se usnout... Těžko říct, jestli se to šíří podlahou nebo zdmi. Otázky: je to vůbec normální a šlo by to po takové době reklamovat, jak argumentovat dodavateli, na jakou instituci se případně obrátit? Pokud to není na reklamaci, co se s tím dá dělat? Děkuju

Odpověď

Novostavba bude patrně ještě v záruce a reklamaci určitě můžete zkusit.

Požadavky na řešení hlukové izolace udává ČSN 73 0532 a ČSN EN 717-1,2. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (hladina kročejového hluku L´nv).

Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je jednak přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu, ale i řešení jednotlivých vrstev stropu, například pokud je s podhledem nebo akustickým obkladem.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. To zde patrně směrem k hornímu bytu nehraje roli, může sem ale spadat hluk vznikající pohybem posuvných dveří, který se může přenášet do okolních svislých a vodorovných konstrukcí.

ČSN 73 0532 stanovuje požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost pro strop mezi byty R´W ≥ 52 dB. Prakticky to znamená, že strop by měl mít laboratorní neprůzvučnost RW ≥ 55 dB, protože podmínku je potřeba navýšit o rezervu cca 3 dB.
Laboratorní neprůzvučnost RW je hodnota, kterou uvádí výrobci stavebních materiálů ve svých podkladech. Samozřejmě by bylo nutno dohledat hodnoty současného stropu, jeho konstrukční a materiálové řešení a to posoudit nezávisle na předpokladech projektu (ten to měl řešit).

Požadavek pro kročejový hluk L´w je < 68 dB. Jako účinná ochrana se zde uplatňují správně provedené plovoucí podlahy (může mít vliv i na posuvné dveře osazené na podlaze).

Návrh účinných akustických opatření je poměrně složitý a je nutno jej svěřit odborníkovi. Doporučuji obrátit se na specializovanou kancelář v oboru akustiky, aby provedla kontrolní měření hluku na místě a pak dle posouzení výpočet a návrh případného opatření. Posudek bude i argumentem vůči dodavateli stavby pro uplatnění reklamace. Kontakty naleznete na internetu nebo v telefonních seznamech.

Více stručných informací o možnostech provádění akustických izolací naleznete v této poradně v jiných odpovědích v sekci akustika.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice