Dobrý den.Přes 20 let jsem spolumajitel ideální poloviny několika parcel,včetně zastavněné rodinným domem.Já užívám asi 15 procent společných pozemků.Spoluvlastník nechce přistoupit na rozdělení s tím ,že chce vše užívat sám.Chce odkoupit mou polovinu,ale dává mi nabídky, na které nemohu přistopit.První takzvaná férová nabídka činila 50 000kč za2 500m společných pozemků plus 400m mé zahrady,a to jsou pozemkz v centru obce.Spor se táhne roky a mám dojem,žě spoluvlastníkovi tento stav vzhovuje.Má otázka-můžu po něm požadovat nájem ,jak jej vypočítat,lze uplatnit i nájem zpětně.Děkuji za odpověť.

Odpověď

Dobrý den,



Pokud jsou, jak uvádíte, podíly Vás a druhého spoluvlastníka stejné, máte právo se podílet na užívání věci stejnou měrou, jelikož podíl vyjadřuje míru, jakou se spoluvlastníci podílejí na právech a povinnostech vyplývajících ze spoluvlastnictví ke společné věci (§ 137 odst. 1 občanského zákoníku).




Pokud tedy druhý ze spoluvlastníků užívá společnou věc nad rozsah svého spoluvlastnického podílu bez toho, že by mezi Vámi o tom byla uzavřena dohoda, máte nárok na odpovídající náhradu. Výše peněžité náhrady by měla odpovídat obvyklému nájemnému za užívání pozemku v daném místě a čase. Pokud nedojde k dohodě, můžete se proti druhému spoluvlastníkovi soudně domáhat zaplacení této náhrady za dobu, po kterou druhý spoluvlastník užíval pozemky nad rozsah svého podílu. V soudním řízení je však mimo jiné nutné nadměrné užívání druhým spoluvlastníkem prokázat.




Do budoucna by bylo nejúčelnější uzavřít se spoluvlastníkem dohodu o užívání společné věci, podle které by druhý spoluvlastník mohl za určité peněžité plnění užívat nemovitosti nad rozsah svého spoluvlastnického podílu. Pokud by nedošlo k dohodě, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud.




Spoluvlastnictví lze potom zrušit buď dohodou anebo soudem. Soud by tak pravděpodobně pozemky rozdělil. Pokud by nebylo rozdělení věci dobře možné, přikážal by soud věc za přiměřenou náhradu jednomu ze spoluvlastníků. Pokud by ani jeden z Vás věc nechtěl, soud by nařídíl prodej pozemků a výtěžek by rozdělil dle podílů.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář