Dotaz: Dobrý den.Každým rokem přemýšlím jak ušetřit spotřebu plynu v rodinném domku,který má oddělené 2 byty,a oddělené samostatné topení.V jednom bytě již asi 3 roky nikdo nebydlí,ale musíme ho temperovat.Tudíž máme vyšší spotřebu plynu.Zkouším různé teploty nastavit na vnitřním termostatu,ale nyní mne napadlo zeptat se jaká teplota by měla být minimální,v kterém okamžiku již topení musím zapnout aby nedošlo ke škodám v tomto bytě vzhledem k vlhkosti apod.Zároveň mi prosím napište,na jakou teplotu nejlépe temperovat,aby nedocházelo k velkým ztrátám energie.Nebo by bylo lepší netopit vůbec a zajistit radiátory nemrznoucí směsí?Děkuji za odpoveď.Zdravím Gloserová

Odpověď

U nevytápěného bytu v rodinném domě hrozí v případě větších mrazů nebezpečí zamrznutí jak topných rozvodů, tak rozvodů vody. Zamrznutí má ve většině případů za následek trvalé poškození technického vybavení budovy, zejména rozvodů a topných těles. Ochránit rozvody před zamrznutím lze dvěma způsoby:

a) zcela vypustit obsah topných rozvodů i rozvodů vody (pokud je to možné). V některých místech rozvodů nebo topných těles však může zůstat zbytek vody, který může být příčinou havárie

b) uvedené prostory trvale temperovat tak, aby vnitřní teplota neklesla pod hodnotu, při které může dojít k zamrznutí. Jako postačující se udává + 5 °C (ČSN 06 0210). Tuto vnitřní teplotu je nutno hlídat např. prostorovým termostatem. Nevytápěné místnosti, sousedící s místnostmi vytápěnými, budou částečně temperovány prostupem tepla z vytápěných místností sousedícími stěnami. Toto bude mít i nadále vliv na spotřebu tepla těchto místností a tím i na spotřebu paliva.

Vámi navrhované naplnění topné soustavy nemrznoucí směsí by nezabránilo zamrznutí rozvodů vody a dále se jeví jako nákladné.

S pozdravem


Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Gloserová. Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice