Rád bych s Vámi prosím konzultoval jednu otázku a tou je instalace nebo ne instalace paro zábrany v rámci tepelné izolace stropu nad obytným přízemím pod nevytápěnou půdou. Dům je rekonstruovaný zděný 40 cm obvodové zdivo duté a nová část je T Profi DRYFIX 40cm. Střecha je sedlová pokryta Capaccem, pod ním je pojistná hydroizolace a prkenný záklop s průduchy po jednom metru. V rámci obytného přízemí máme přiznané trámy a na nich překládaná prkna. (něco jako palubky) Na prkna chci nechat do rastru nafoukat minerální izolaci a někdy možná zaklopit ale ne ted. Moje otázka zní, zda na prkna dát paro těsnou, či paro propustnou folii. Na webu jsou dost protichůdné názory a v případě paro těsné zábrany se obávám kondenzace mezi prkny a parozábranou a jejich následků. Prosím kterou variantu byste volil? A, Strop od půdy 1. Rastr 2. Foukaná minerální vata 25cm 3. Paro těsná folie 4. Strop překládaná prkna Zakrýval byste v tomto případě folií také vnitřní a obvodové zdivo? B, Strop od půdy 1. Rastr 2. Foukaná minerální vata 25cm 3. paro propustná folie ? 4. Strop překládaná prkna děkuji MP


Odpověď

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Volí se mezi variantou difúzně uzavřené nebo difúzně otevřené konstrukce stropu. Funkce skladby souvisí s půdním prostorem. Střešní krytina skládaná, ale podložená poměrně značně paronepropustnou vrstvou pojistné izolace. Spíše bychom měli říci podkladní pás pod šablonou. Z pohledu normy na střechy (ČSN 73 1901, novela 2020) je to případ, kde by se při podrobnějším posouzení došlo k tomu, že střešní plášť by měl doplňkovou hydroizolační vrstvu (DHV) a měl by být provětrávaný a to, tak je udělaný, nemá. Při jiné koncepci střechy (nákladnější) by se dosáhlo lepšího celkového odvětrání přes střešní plášť.

Patrná snaha o větrání půdního prostoru umístěním několika větracích otvorů. K jejich reálné funkčnosti se těžko vyjádřit. Možná to fungovat bude, možná špatně nebo vůbec. Zkušenosti ze staveb jsou různé.

Vzhledem k rizikům průniku vodní páry do podstřeší, zde půdy, a následné reálné možnosti kondenzace a v zimě námrazy na spodním líci bednění pod krytinou a na krokvích, bych se přimluvil k difúzně uzavřené konstrukci. Tu je potřeba provést celoplošně s utěsněním po obvodu na zdivo. Při vynechání vnitřních zdí by se vlhkost táhla přes ně.

Vzhledem k tomu, že záklop je překládaný, není plocha pro položení parozábrany rovná. Bude vyžadovat pečlivost při přelepování spojů. Vhodná bude fólie s vysokým difúzním odporem (vysokou difúzní tloušťkou).

Folie rovněž zajistí, aby úlomky minerálních vláken nepronikly do bytu. Z toho důvodu je vhodné zakrytí i shora, což je další otázka k diskuzi. Pokud by šlo o fólii, zde musí být paropropustná. Jako záklop jsou zcela nedoporučeny OSB desky.


S pozdravem
Ing. Jiří Veselý
energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice