Dobrý den.
Na jaře se chystáme stavět bungalov z Heluz Family 44. Stále jsme ale na vážkách, zda nezvolit třeba třicítku zeď s kontaktním zateplením kvůli tepelným mostům. Polystyrenu se bojíme kvůli vnitřní vlhkosti a u minerální vlny nás odrazuje o dost vyšší cena. Proto se chci zeptat, zda v něčem pomůže termoomítka? Jestli to není jen zbytečné vyhazování peněz... Jestli třeba zmírňuje případné tepelné mosty nebo se chová jako "hubený" polystyren? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Tepelně izolační omítka má již jen velmi malý vliv na dodatečné zateplení.

Většinou se provádí v tloušťce 3 cm, tepelná vodivost λ (W/m.K) je kolem 0,1, při této tloušťce je to ekvivalent jako 1 cm polystyrénu. Zlepšení izolační schopnosti stěny jako celku je 1%, přínos pro tepelné mosty téměř žádný.

Zdivo Heluz Family 44 (nyní vyráběné) není určeno pro další zateplování, jeho tepelně izolační schopnost z pohledu ČSN je dostatečná. Výrobce uvádí hodnotu U 0,18 (W/m2.K).
Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K), ale s tím, že do konce roku 2012 se ještě připouští hodnota dle původní verze normy 0,38. Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).

To platí v ploše zdiva, ale tepelné mosty stavby jsou slabším místem. Proto je potřeba postupovat v detailech dle předpisu výrobce - zateplení u základu (typový detail), vysypat perlitem první vrstvu zdiva, dbát na dostatečnou tloušťku izolace mezi překlady a ve věncích za věncovou (alespoň 14 cm nebo co nejvíc) a také by prospělo vysypat navazující řady cihel nad a pod věncem perlitem (při celoplošném lepení snad nepropadne). Pro zvýšení izolace lze ještě doporučit zdivo Heluz Family 50 2in1.

Varianta doporučená některými výrobci kontaktních zateplovacích systémů (např. Baumit) je, použít levnější zdivo (např. 44 P+D) nebo menší tloušťku a zateplit je systémem šedého polystyrénu děrovaného v tloušťce kolem 6 až 8 cm (např. Baumit Open). Systém s děrovaným polystyrénem má poměrně velkou paropropustnost a ke kondenzacím na rozhraní zdiva a polystyrénu by nemělo docházet. Mělo by se to ale ověřit výpočtem kondenzace pro skutečně použité materiály (zajistí dodavatel zateplovacího systému). Projektant by měl porovnat tepelné odpory variant a Vy nebo firma ceny, za které to pořídíte.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice