Dobrý den,
plánujeme stavbu dvojdomu. chtěli bychom stavět z materiálu ytong. každý dvojdům bude mít vlastní nosnou zeď. my plánujeme 37,5cm. u druhého nevím šířku zdi ani materiál. chtěl bych se zeptat, zda po přidání polystyrenu 5 cm mezi konstrukce obou domů nebudeme rušeni případným hlukem z vedlejšího domu. nebylo by lepší zvolit zdivo tloušťky 50 cm na společnou zeď? dal by se případný hluk řešit předsazenou stěnou z příčkovech včetně zvukové izolace? Případně, co by znamenola, kdyby nebyla mezi konstrukce dána zvukově-izolační vrstva. jak by se to dalo případně řešit? děkuji za odpověď.

Odpověď

Dělící stěna mezi řadovými bytovými domy musí splňovat z hlediska akustiky požadavky na neprůzvučnost.

Hlavní předpisy, které to upravují začínají již stavebním zákonem a Vyhláškou č.137/1998 Sb. o obecných technických požadavcích na výstavbu (včetně pozdějších novel). Rozhodující je ale Nařízení vlády č.502/2000 se změnami v NV č.88/2004 Sb. a pak akustická norma ČSN 73 0532. Návrh konstrukcí v projektové dokumentaci by měl plně respektovat tyto předpisy.


Chybné provedení akustické dělící stěny mezi domy může výrazně ovlivnit uživatelské vlastnosti a to je pak častým důvodem reklamací, různých tahanic, provádí se akustická měření na hotové stavbě apod. V těchto dělících stěnách nesmějí vést dále žádné instalace, které by je oslabily, nesmí zde být žádné niky a výklenky, nedoporučuje se na tuto zeď ukládat schody (přenos kročejového hluku) apod. .

V normě ČSN 73 0532 se stanovují požadavky na vzduchovou a kročejovou neprůzvučnost. Pro Váš případ se jedná o vzduchovou neprůzvučnost, to je šíření akustické energie ze vzduchu přes stavební konstrukci zase do vzduchu za stavební konstrukcí. Pro dělící stěnu mezi řadovými domy norma stanovuje minimální hodnotu vážené stavební neprůzvučnosti Rw´ ≥ 57 dB. V technických podkladech výrobců se však uvádějí hodnoty pro různé druhy akustických cihel nebo druhu zdiva jiné – je to laboratorní vzduchová neprůzvučnost Rw (dB). Označení se liší pouze čárkou ´.
Rw´ = Rw – k, kde k jsou korekce, které zohledňují zhoršení v praxi na stavbě. Tyto korekce se pohybují při měřeních na stavbách od 2 do 4 dB, mohou být však vlivem šíření zvuku bočními cestami i daleko větší. Nejčastější doporučení pro dělící stěnu mezi řadovými domy pro Rw (z technických podkladů výrobců) je 60 dB a více.

Prakticky to znamená používat akustické cihly (tedy o vysoké plošné hmotnosti). Pro vlastní výplň (měla by být minimálně 5 cm) jsou ideálním materiálem desky s co nejmenším modulem pružnosti, tedy desky z minerálních vláken. V mezeře nesmí být žádná malta ani úlomky cihel. Důležité je to, že odděleny musí být i základové pasy!

Klasická tvárnice Ytong P2-400 má Rw 48 dB. Neboť stavíte z materiálu Ytong, doporučuji použít na dělící zeď akustickou tvárnici Silka, kde je při tloušťce 25 cm Rw 54,6 dB. Stejně by měla být provedena i zeď souseda s vložením výše zmíněné izolace mezi zdi.
Variantou je například cihla Porotherm 25 AKU P+D – minerální vata 5 cm - Porotherm 25 AKU P+D (celkem s omítkami 58 cm) uvádí výrobce Rw 65 dB. To je dostatečná rezerva a doporučené řešení. Přitom tato samotná cihla má Rw 55 dB.

Řešit akustiku vnitřními předsazenými příčkami v jednotlivých místnostech nedoporučuji, zvuk se bude přenášet prostupujícími konstrukcemi (stropy apod.)

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice