Dotaz:
Při stavbě podkrovního rodinného domku zatím pouze s obytným přízemím předpokládám konstrukci stropů provést ze spirolových panelů síly 160-200mm, dle statického propočtu. Podhled stropu v přízemí bude ze sádrokartonu zavěšeného pomocí konstrukce zespodu na panelech. Prostor mezi sádrokartonem a panely (20 cm) bude zafoukán klimatizerem plus. Vyžaduje taková konstrukce vložit někde parozábranu a bude 20 cm vrstva klimatizeru dostatečná pro tepelnou izolaci stropu? Podotýkám, že v podkroví bude zatím nezateplená půda, ale byl bych rád, aby v budoucnu byla možnost podkroví dokončit pro bydlení.
Děkuji za Vaši odpověď. Miroslav Pohl

Odpověď

Vložení parozábrany do Vámi popsané skladby stropu pod nevytápěnou půdou je nutné. Vložit tepelnou izolaci pod stropní konstrukci však nepovažuji za vhodné řešení.

Pokud by mezi podhledem ze sádrokartonu a tepelnou izolací z buničiny nebyla osazena účinná parozábrana, došlo by k průchodu vodní páry do vrstev izolace. V její horní části je již velmi chladná oblast. Teplota v izolaci směrem nahoru klesá a panely budou shora promrzat. Navíc beton je pro vodní páru velmi nepropustný, takže vlhkost se neodvětrá. Proto zde bude docházet ke kondenzaci vodní páry. Voda by se hromadila v izolaci a tím dojde i ke snížení účinnosti izolace vlivem zvýšené vlhkosti. Kondenzát může někde i vytékat. Provedení parozábrany tak, aby byla 100% účinná je velmi problematické.
Parozábrana se proto vkládá co nejblíže vnitřnímu líci konstrukce, aby se zabránilo prostupu vodních par z interiéru do skladby stropu. V tomto případě předpokládáte patrně fóliovou parozábranu. Aby její účinnost byla optimální, musí se provést tak, aby byly utěsněny všechny spoje (přelepení speciální páskou) a stejně utěsněny spáry k navazujícím konstrukcím (prostupy, přechod na zeď apod.). Musí být co nejmenší počet perforací (prostupy vrutů, prostupy například rozvodů EI). Doporučuje se proto například pro rozvody instalací vytvořit mezi parozábranou a vnitřním podhledem instalační mezeru. Toto vše je na provádění velmi obtížné. Správným řešením v daném případě by bylo provedení kontrolního výpočtu kondenzace vodní páry v konstrukci, který provádí specializované firmy na stavební tepelnou techniku. Tento výpočet lze brát však jako velmi orientační, neboť nedokáže postihnout přesně skutečný teplotně-vlhkostní stav, který zde nastane, především v místě různých detailů apod.

Proto bych se ve Vašem případě přimluvil za jiné řešení, tedy položení tepelné izolace na podlahu půdy, na horní plochu panelů. Tím bude skladba odpovídat i obvyklým doporučením - to je zateplovat ze strany exteriéru. Rovněž zde zcela odpadnou problémy s kondenzací, protože nejvíce parotěsná vrstva – betonové panely – budou ve skladbě vespod. Jako izolaci je vhodné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny. (Orsil, Rockwool, Ursa). Vhodné nejsou materiály s vysokým difuzním odporem (např. polystyren). Skladba se nesmí shora uzavírat folií, která by znemožnila odvětrání a mohlo by dojít ke kondenzaci v izolaci – vodním parám z interiéru, které přece jen projdou stropem, je nutno umožnit volný odchod, nutno zajistit též větrání půdy. Typ izolace je možno zvolit s ohledem na to, že se následně použije pro půdní vestavbu mezi krokve. Pro využití půdy lze udělat dočasnou prkennou podlahu na rošt.
Pokud jde o zateplení stropní konstrukce na půdě - návrh tloušťky tepelné izolace by zde měl vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2, která stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K).
Pro splnění minima je nutno použít 14 cm tepelné izolace, doporučení pak odpovídá 22 cm.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Pohle, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice