Dobrý den, sousedé se rozhodli, že postaví podél našeho domu (bez rozestupu) stání pro automobil a zpevněnou příjezdovou cestu na jejich pozemku. Otázky jsou. 1) Je povinost mít u stavebního povolení fotodokumentaci? Hrozí totiž poškození naší stavby a nevrásení všeho do původního stavu. Pokud ne, tak jaká je možnost fotodokumentaci vynutit. 2) Jde vynutit dodání statického posudku (kdo by ho platil) v případě kdy hrozí porušení statiky našeho domu (kopání 2 metrů do hloubky těsně vedle našeho domu) 3) V případě kdy odkryjí zed/základy, jde zabezpečit postavení zateplení a vodní izolace v rámci stavebního povolení?

Odpověď První otázka je, zda se záměr bude povolovat jen společným souhlasem a ohlášením nebo jestli stavba bude povolována ve stavebním řízení (ve spojeném územním a stavebním řízení).


V prvém případě přímo do projektové dokumentace musí stavebník sehnat podpisy sousedů, jinak souhlas nelze podat.


Ve vašem případě asi je již v tomto jasno a jde se do řízení. Zákonná povinnost, jak v řízení má vypadat projektová dokumentace je ve vyhlášce 499/2006 Sb. v platném znění. Z té nevyplývá povinnost doložit posudek statika ani povinnost doložit fotodokumentaci. Za statiku totiž zodpovídá autorizovaný projektant a ten musí zvážit, kdy je situace nad jeho síly a kdy si přizve ke spolupráci statika. Ale vy jako sousedé v rámci řízení můžete říct: „máme o svůj majetek obavy, vyžadujeme, aby soused projekt doplnil o posudek statika nebo se bohužel budeme muset odvolávat a tím neúmyslně řízení protahovat….“ K fotodokumentaci bych se naopak postavil opačně, pořídil bych deset fotek sám (dnes to téměř nic nestojí) a donutil stavební úřad, aby je zařadil do spisu. S tím že na ně dá razítko a datum, že nejde o počítačově upravené podvrženiny. Rozumný úřad toto provede nad rámec předpisů sám….

Tak hodně štěstí….. Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování